Foto: Karol Serewis/SOPA Images/Shutterstock
Del saken

Det er helt utrolig hva noen motehus kan få oss til å tro er kult. De siste par årene kan det virke som om det er blitt trendy å være harry eller se ut som en uteligger.

Folk vil ikke kle seg ikke fint lenger. Ikke bare følger de trender ukritisk, men når trenden også er at man skal se så stygg ut som mulig, noe den har vært en stund, kan det få de av oss som faktisk vet hva eleganse er til å rive seg i håret i oppgitthet på en dårlig dag. Dette er flaut, folkens.

Få av oss later til å se det, men jeg gjør det, og jeg klarer ikke å holde det inne lenger. Keiseren er naken. Folk kler seg stygt, og tror selv at de er kule.

Les også: Nå kan du pante dine klær: – Kall det gjerne Greta-effekten

Tante Turid

Epitomet på denne styggheten er å observere i disse «skoene» fra Balenciaga, som også er kopiert av billigmerker. Dette har vært populært siden 2018…

Foto: Saira MacLeod/REX

Mer klumpete og uelegant skotøy skal du lete lenge etter, og for noen år siden ville ikke en stilbevisst person la seg bli sett død i disse noe sted. Nå, etter at disse skoene først i 2018 ble populære, er de og lignende varianter fortsatt å se overalt.

For å spankulere rundt i disse trendskoene må du bare ut med 5000 kroner… Ja, du leste riktig. 5000 kroner koster det å kle deg opp som tante Turid på harrytur. Og folk kjøper, og labber rundt i Oslo sentrum med dem. Verden vil bedras.

Verst i hovedstaden

Hva er galt med dere? Foto: Maja Smiejkowska/REX

Og apropos Oslo: Det er ikke det minste bedre her enn i andre deler av Norge. Faktisk er det verst innenfor ring 2, der tettheten av trendnisser er høyere enn noe annet sted i dette landet.

Folk kan finne på å kjøpe en fin kjole, og style den med skittenhvite klumpesko og rumpetaske i plast. Uggs ser også ut til å ha gjort et comeback for noen. Grøss og gru.

Uggs var ut for 10 år siden. Det er ikke fint, med mindre fint betyr slask i din verden. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Folkens, hva skjedde med å prøve å se elegant og sofistikert ut? Hvis man først skal gjøre seg litt flid med hvilke klær man bruker, hva med å faktisk forsøke å se fin ut, i stedet for å prøve så godt man kan å se så harry ut som mulig, bare fordi alle andre gjør det?

Stilmangel

Det er det andre momentet her. Folk ser jo klin like ut. «Ingen» går sin egen vei, og har en stil som er deres egen, og som står seg over tid. I stedet går alle i flokk fra den ene trenden til den andre. For noen år siden var det ikke uvanlig å se en jentegjeng som alle gikk rundt i helt like Parajumpers-jakker. I dag er det korte, heslige bomber-jakker, altfor korte bukser, tennissokker og klumpete 80-tallssko som gjelder.

Objektivt stygt

Nei, nei, nei! Foto: Cornel Cristian Petrus/Shutterstock

Og det verste med det er at folk som går kledd sånn tror at det er de som skiller seg ut, at det er de som går nye veier. Hipsterne på Løkka som tenker alternativt. Bullshit.

Sannheten er at dette er objektivt stygt. Og vi bør vite bedre. Denne «stilen» har ikke et snev av eleganse over seg, for hverken kvinner eller menn.

Nei, for gutta er ikke det spor bedre. Noe av det verste som er å oppdrive er de som labber rundt med altfor korte luer, og igjen, altfor korte bukser. Hva er poenget med lue, når den ligger som en liten asjett oppå hodet, centimetervis høyere enn ørene dine? Hva er nytten da? Og hvorfor tror noen hannhipstere at vi har lyst til å se de nakne anklene deres?

Hallo? Foto: Google

At motehusene kan lure så mange til å tro at alt dette er fasjonabelt, det sier noe om hvor lettpåvirkelige dagens unge er. Det er kanskje ikke så rart at så mange av dem svelger etablerte sannheter i politikken (løgner) rått.

Skjerpings, hipstere. Meg lurer dere ikke.