Et liv som singel og frivillig barnløs behøver ikke å være et liv uten lykke. Pixabay
Del saken

Jon Reidar Øyan er Bystyrekandidat for Oslo Arbeiderparti og leder av Homonettverket i Arbeiderpartiet. I VG tar han et oppgjør med myten om at man må ha kjæreste og barn for å være lykkelig.

– Jeg trodde at disse kravspesifikasjonene hørte fortiden til. Men jeg møter de ukentlig. Har du ikke kjæreste? Dater du noen? Har du møtt noen du har et ekstra godt øye til i det siste? Hva sier du, vil du ikke ha kjæreste? Jøssameg, trives du som singel? Vil du aldri ha barn?

Maset om lykket lammer mange samliv, mener Øyan. Som singel og barnløs er det mye lettere om man har en dårlig dag, det er ingen som krever at du skal «prestere», man velger selv når det passer å være sosial og når man trenger alenetid. Men mange sliter med å tro at han virkelig mener det: «Men du vil jo egentlig ikke være singel, du kan da ikke mene det, tenk å bli gammel alene?»

–  Jeg stortrives med å være singel og frivillig barnløs, men hva er det som gjør at så mange mener at det umulig kan gjøre meg 100% lykkelig her i livet?

Øyan har åtte onkelbarn, han har storfamilie, han prioriterer langhelger i Paris og kan reise på ferie når han vil, uavhengig av skoleferier. Han innrømmer at det kan kalles egoistisk, men det er tross alt hans liv det handler om. Han avslutter slik:

– Jeg liker friheten det gir å ikke ha barn. Jeg liker friheten det gir å være singel. Jeg moraliserer ikke over dine valg, det hadde vært fint om du sluttet å moralisere over mine.