Utvalg av energidrikke i en butikkhylle. Foto: Wikipedia
Del saken

Bare én energidrikk kan øke risikoen for hjerteinfarkt eller slag, viser nye studier.

– En ny studie har funnet ut at det å drikke bare én energidrikke kan øke risikoen for hjerteinfarkt og slag i de påfølgende 90 minutter. Studien viser at energidrikken gjør kroppens blodkar smalere – som igjen kan begrense blodstrømmen til våre vitale organer, skriver nettsiden SEMER.

Det handler om energidrikker som inneholder koffein, som f.eks. Red Bull.

Nettstedet viser til en undersøkelse fra McGovern Medical School, University of Texas. Dr. John Higgins ledet studien som undersøkte hvilken effekt energidrikk hadde på 44 friske, ikke-røykende studenter i 20-årene.

De nevner også at kjendiskokken Jamie Oliver er motstander av energidrikker. Særlig problematisk er det at barn erstatter frokost med energidrikk.

Det finnes ingen linker til undersøkelsen, men den er omtalt i IndependentNew York Post og flere andre medier. Men ingen av disse har linket til selve undersøkelsen. Innholdet i artiklene er stort sett identisk.

Men hva står det i selve undersøkelsen alle henviser til?

Den er skrevet på et nokså teknisk språk, men konklusjonen er omtrent slik:

Energidrikker som inneholde koffein forlenger signifikant QTc-intervallet og øker blodtrykket umiddelbart etter inntak. Ytterligere forskning er nødvendig for å avgjøre om dette skyldes en enkelt ingrediens eller en kombinasjon av ingredienser. Effekten av langvarig bruk av energidrikker er ukjent.

Energidrikk påvirker altså hjerterytme og blodtrykk. Dette gjør forøvrig også trening, snus, kaffe og en rekke andre aktiviteter og næringsmidler. Teknisk sett kan man si at påstanden i ingressen er korrekt: Å drikke kun én energidrikk kan øke risikoen for hjerteinfarkt eller slag.

Men det samme kan man si om trening, kaffe og sukker. Og økningen er uansett minimal. Så påstanden er ikke direkte feil, men heller misvisende.