Astronaut. Pixabay/WikiImages
Del saken

The Wire forteller en interessant historie om 11 menn, kjent som The Gallaudet Eleven, som gikk gjennom brutale og krevende utprøvelser for å teste hva mennesker kunne tåle i en potensiell romferd.

De har snakket med David Myers, som ble rekruttert til denne gruppen i 1961.

Ingen av disse ble dog kvalifisert som astronauter, selv om de besto masse prøvelser. Det var ikke meningen at noen av disse faktisk skulle bestå. For samtlige elleve var døve. De ble alle rekruttert fra Gallaudet College, en skole for døve studenter.

Hanna Hotovoy fra NASA History Division skrev:
– Gjennom utholdenhet og dedikasjon, bidro de sterkt til vår forståelse av bevegelsessykdom og tilpasning til romferder.

Som Harry Larson, en av de andre elleve utvalgte sier det:
– Vi var annerledes på en måte de trengte.

The Right Stuff

NASAs utvelgelsesprosess er kjent for å være ekstremt krevende, noe som dokumenteres fremragende i Tom Wolfes mesterverk The Right Stuff, som også er filmatisert.

Men trenger astronauter å være fysiske supermenn? Nå tar enkelte til orde for at folk som lider av funksjonshemninger kanskje er best egnet for langvarige opphold i rommet.

Ifølge Alice Wong, som er grunnlegger av  Disability Visibility Project, kan enkelte former for funksjonshemming være en fordel i rommet. Utlagt tarm vil gjøre toalettbesøkene enklere. Og folk som sitter i rullestol er vant til å bevege seg ved hjelp av armene, på samme måte som astronauter i vektløs tilstand gjør.

De har til og med funnet opp et begrep for å beskrive evnen til å bevege seg på ulike måter: transmobilitet.

Blinde eller døve astronauter

I en artikkel i Scientific American argumenterer Sheri Wells-Jensen at blinde romfarere kan være en god idé:

– Hvis det skjer en alvorlig ulykke, kan jo lysene svikte.

Poenget er at blinde i slike tilfeller vil kunne orientere seg bedre og ikke kaste bort tiden på å lete etter lommelykt etc.

De døve som ble nevnt innledningsvis viste tilnærmet immunitet mot bevegelsessyke. Evnen til å kommunisere på tegnspråk kan også ha sine fordeler.

Dette er for så vidt interessant, men neppe særlig realistisk. NASA har ikke besvart forespørsler om kommentar, siden de som statlig organisasjon var i «shut-down» på tidspunktet. Men heller ikke Mars One eller Space X har gitt noen kommentar.

På Mars One finner man en hel side av kvalifikasjonskrav som kandidatene for den planlagte Mars-ferden må oppfylle, og der står det svart på hvitt at alle som mangler normal bevegelse og funksjonalitet i alle ledd vil bli diskvalifisert.