Fleinsopp kan kanskje kurere depresjon. Foto: Pixabay
Del saken

Nye forsøk viser at det narkotiske stoffet psilocybin, virkestoffet i fleinsopp, er en svært effektiv motgift mot depresjon, og Oakland i USA er den seneste byen som har legalisert stoffet. Men er dette en behandling vi kan stole på?

The Guardian stiller spørsmålet i en fersk artikkel. De har blant annet snakket med Michael, som slet med depresjoner etter at en nær venn tok selvmord. Han deltok i et medisinsk forsøk i London fram til 2016, og mener behandlingen hadde god effekt:

– Jeg ble en helt annen person. Jeg kunne ikke få på meg klærne raskt nok, jeg måtte ut i verden, treffe folk. Jeg var ekstremt selvsikker, som i ungdommen, før depresjonen oppsto og tok over hele livet mitt.

Ialt 19 personer deltok i forsøkene, og ifølge Michael merket alle klar forbedring i løpet av en uke eller to. Etter fem uker mente 9 av 19 deltakere at de hadde fått sine depresjoner betydelig redusert.

Nye forsøk

I januar 2019 startet man opp med nye prøver, i et ambisiøst forsøk på å teste psilocybin på en større gruppe med forbedret vitenskapelig kontroll. Teamet har nå undersøkt en tredjedel av de 60 deltagerne, og resultatene er lovende.

Fleinsopp har vært en bestanddel i religiøse ritualer for tusenvis av år. Aztekerne trodde soppen hadde magiske krefter. Men fortsatt står psilocybin på FNs liste over forbudte stoffer.

Forskere som Robin Carhart-Harris håper nå at stoffet skal vurderes mer positivt. Carhart-Carris leder forsøkene ved Imperial College i London, og tror at psilocybin er så effektivt i behandling av depresjon fordi stoffet hjelper mennesker å se livssituasjonen sin klarere. Han beskriver opplevelsen av å se pasientene under påvirkning av psilocybin slik:

– Det er nesten som å være i samme rom som spesielt kloke mennesker.

Det er foreløpig uklart om reduksjonen av depresjoner skyldes selve virkestoffet, eller om det kun skyldes den store oppmerksomheten og nære psykiatriske oppfølgningen forsøkspersonene får.

Uansett: Flere av pasientene har bedt om «påfyll» av fleinsopp etter avsluttede forsøk, siden depresjonene har kommet tilbake.