Illustrasjonsfoto: Pixabay
Del saken

Journalister i arbeid ute i felt opplever trusler, vold og angrep. Særlig er kvinner i journaliststanden utsatt. Kan en app bidra til å gjøre kvinnelige journalister tryggere?

Selv om sikkerhet er en bekymring for alle journalister, står kvinnelige reportere ofte overfor særlige utfordringer, når de gjør jobben sin.

En ny app har til hensikt å hjelpe dem å kjempe mot trakassering, mobbing og overgrep, melder Euronews, som har sett nærmere på appen.

Hets undergraver pressefriheten

En fersk undersøkelse av International Women’s Media Foundation fant at to av tre kvinnelige journalister over hele verden sa at de hadde blitt truet eller trakassert online minst en gang.

58 prosent fortalte at de hadde blitt truet eller trakassert personlig, mens 26 prosent sa de var blitt angrepet fysisk.

Elodie Vialle, som er forsker og ekspert på fenomener som nettrakassering og nettmobbing, sier til Euronews at trakassering på nettet «fører til selvsensur» for journalistenes del, og at slike hendelser i et større perspektiv undergraver pressefriheten.

– På grunn av mobbing og trakassering kan journalister komme til «å tenke seg om to ganger» før de dekker visse emner, sier Vialle.

Mange vurderer å slutte i jobben

Nesten en tredjedel av alle kvinnelige journalister vurderer å forlate yrket på grunn av angrep og trusler på nettet, viste undersøkelsen International Women’s Media Foundation stod bak.

De verbale og fysiske angrepene mot kvinner i journaliststanden forsterker tankene deres om å bytte yrke.

– Derfor er trakassering ikke bare et sikkerhetsspørsmål for journalister, men også en trussel mot integriteten i vårt offentlige liv og også en trussel mot vårt demokrati, sier Elodie Vialle til Euronews.

Hvordan virker appen?

Den nye appen, som har fått navnet «JSafe», lar brukerne rapportere hendelser – både online og i felt – gjennom et innsendingsskjema.

Kvinnelige journalister kan laste opp angriperes e-post eller profil på sosiale medier, og rapportere bevis med foto eller video.

De kan også varsle via appen om varierende trusler – fra «mindre overgrep» til seksuelle eller fysiske trusler.

Appen tar sikte på å svare på presserende forespørsler innen 24 timer, men for umiddelbare fysiske trusler anbefaler «JSafe» å kontakte politiet.

App-medlemmer får utvidet støtte

På forespørsel fra EuroNews svares det at «JSafe» også gir juridisk og psykologisk støtte til brukere gjennom «Coalition for Women in Journalism».

Appens grunnlegger, Kat Duncan fra det USA-baserte Reynolds Journalism Institute, sier at hun kom på ideen etter å ha snakket med en gruppe kvinnelige journalister.

Da trakassering og mobbing tok stor plass i diskusjonen bestemte Duncan for at hun ønsket å lage noe som kunne hjelpe kvinner i bransjen med å få den støtten og ressursene de trengte.

Appen er for tiden i en testfase og Duncan håper den blir gjort tilgjengelig online i sommer, avhengig av brukernes tilbakemeldinger.

Et steg i riktig retning

Kat Duncan fortalte Euronews at en app var et «skritt i riktig retning» snarere enn en løsning på det store problemet med trakassering og mobbing av kvinner i mediebransjen.

– En app kan utgjøre en forskjell, spesielt når det gjelder å dokumentere sakene, men det trengs mye mer, sier forsker Elodie Vialle.

– Bevisstgjøringstiltak i redaksjonene er sentralt, sier eksperten til Euronews og tillegger:

– Akkurat som det er branninnstrukser trenger mediebransjen online trakasseringsinstrukser, slik at journalistene og ansvarlige vet nøyaktig hva de skal gjøre når dette skjer.

Her kan du melde din interesse for  appen