Slik KAN Venus ha sett ut for 700 millioner år siden. Illustrasjon: NASA
Del saken

Ifølge Norsk Romsenter er Venus et særdeles ugjestmildt reisemål. 

«Atmosfæren består av 96,5 prosent karbondioksid og 3,5 prosent nitrogen. Den er svært tett, trykket ved overflaten på Venus er 92 ganger høyere enn ved overflaten på jorda.»

Temperaturen på overflaten kan være opp mot 460°C, varmt nok til å smelte bly.

Overflaten på Venus i dag. Illustrasjon: NASA

Men slik har det ikke alltid vært. For 700 millioner år siden kan Venus ha vært beboelig, ifølge forskning ledet av Michael Way og Anthony Del Genio fra The Goddard Institute for Space Science.

De tror temperaturene en gang kan ha ligget stabilt på mellom 50 og 20 grader. Dette gjør det mulig at Venus hadde flytende vann, som er nødvendig for at liv skal kunne eksistere, ifølge en pressemelding fra Europlanet society.

Simuleringer

Forskning.no forklarer at forskerne la til vann i tre ulike simuleringer i det samme terrenget som Venus har i dag:

1: Et hav som var 310 meter dypt i snitt
2: Et tynt lag med vann på ti meter i dybden
3: Bakken på planeten inneholdt en liten mengde vann

Alle tre simuleringene viste at Venus kan ha hatt temperaturer mellom 50 og 20 grader i rundt tre milliarder år, noe som flytende vann mulig.

Det virker umulig, siden Venus ligger så nærme sola. Men forskerne mener  at Venus egentlig ligger i en beboelig sone, altså ikke for nære sola, og at det er geologiske endringene som har ført til det ulevelige klimaet.

Goldilocks-sonen. Illustrasjon fra NASA

Det handler om at solas utstråling har økt, noe som frigjorde CO2 fra overflaten. Dermed økte temperaturen, og dette fikk etterhvert vannet til å fordampe. En slags drivhuseffekt, altså.

De får delvis støtte av forsker Stephen Kane som sier til nettstedet Forbes:

– Det kan godt hende at Venus hadde et temperert klima for omlag en billion år siden, men jeg tror ikke endringer i planetens overflate forårsaket klimakatastrofen.