En amerikansk Falcon 9-rakett med forsyninger til romstasjonen ISS tok av fra Cape Canaveral i Florida onsdag. Foto: John Raoux / AP / NTB scanpix
Del saken

En rakett lastet blant annet med juleforsyninger til den internasjonale romstasjonen ISS tok av fra Cape Canaveral i Florida onsdag.

Oppskytingen av den ubemannede Dragon-kapselen var vellykket, men Falcon 9-raketten som løftet fartøyet ut i bane, klarte ikke å lande som planlagt. Firmaet SpaceX med Elon Musk i spissen har gjort det til sin spesialitet å lande rakettene og bruke dem flere ganger.

TV-bildene av raketten viste at den spant ut av kontroll på vei tilbake til landjorda. Den havnet i sjøen og ikke på landingsplassen på bakken.

Fraktfartøyet som nå er på vei til ISS, er blant annet lastet med tradisjonelt amerikansk julesnadder som kalkun, tranebærsaus, søtpoteter med marshmallows og fruktkake. Flere vitenskapelige eksperimenter er også inkludert i lasten på 2,5 tonn, blant annet salatplanter astronautene skal forsøke å dyrke i verdensrommet.

Raketten skulle egentlig ta av tirsdag, men ble utsatt en dag fordi det ble oppdaget mugg i et parti musemat som var del av et av eksperimentene om bord. Maten ble erstattet før onsdagens oppskyting.

ISS fikk mandag tre nye astronauter om bord. Dermed ble en mannskapskrise avverget etter en avbrutt oppskyting i oktober. Dragon-kapselen med forsyninger skal etter planen kobles sammen med ISS lørdag.

(©NTB)