Tonje Gjevjon. Foto: Privat
Del saken

Tonje Gjevjon er kunstner, skribent, komponist og filmskaper.

Hun vokste opp på Kolbotn der hun sammen med sin far etablerte Kolbotn Pikelag i fotball.

Gjevjon står også bak kunstnergruppen Hungry Hearts som blant annet deltok i Melodi Grand Prix i 2016 med låta Laika. Hun står også bak Vagina Anthem, en låt tilegnet kvinner som går mot strømmen og som Haugar Kunstmuseum nektet Hungry Hearts å fremføre etter press fra transaktivister.

Sammen med Inge Ås jobber Gjevjon for tiden med kunstboken «Vi spiste, sov og drakk feminisme» som utgis på Sfinxa forlag i 2020.

Hun er ellers opptatt av reelt demokrati og ytringsfrihet. De siste årene har hun blitt kjent som den lesbiske feministen som offentlig tar til motmæle mot de skeive organisasjonenes radikale kjønnsideologi.

1) Hva motiverer deg til å stå opp?

Trenger ingen motivasjon, hver dag og natt er en gave.

2) Har du noen gang vært forelsket

Så intenst som det går an.

3) Hvor er du om fem år

Der jeg er i dag, lager kunst og kunst, driver med film, bokprosjekter og så har jeg forhåpentligvis blitt fem år eldre.

4) Har du noen forbilder?

Jeg har noen kjente og ukjente personer som inspirere og imponerer meg. Tre av dem er Sara Azmeh Rasmussen, Inge Ås og Kari Jaquesson. Det som imponerer meg er integritet. «Tenke sjæl å mene måtte stå for det du sa, ikke vri deg unna- ikke være likeglad» som Trond Viggo Torgersen sang en gang.

En matematiker sa engang til meg at hans erfaring var at man kommer mye lenger med å smiske enn om man konfronterer. Men jeg liker de som konfronterer, som er presise når de snakker, som bruker språket til å pakke ut i stedet for inn – og som løfter opp de vanskelige emnene. Det handler om å tørre å gå inn i tematikk som vekker ubehag.

5) Om du kunne ha en superkraft: Hva/Hvilken ville det være?

Vil ikke ha superkraft. Jeg er godt fornøyd med at vi mennesker, som enkeltindivider i den store sammenhengen, er ubetydelige.  Vi lever, elsker, krangler, dør, og blir glemt.

6) Hva er lykke for deg?

Å våkne hver morgen å se at Edith er der ved siden av meg. Å sitte på trappa å se en elgfamilie rusle forbi og høre gresshoppene synge.

7) Hva er favorittmåltidet ditt?

Lam i alle former med et glass whisky til dessert.

8) Om du kunne ha middag med hvem som helst: Hvem ville du valgt?

Hannah Gadsby – det hadde nok blitt en helt mislykket seanse, siden hun har autisme og jeg er dårlig på small talk, men pinlige seanser er jo en berikende del av livet.

Jeg husker jeg var på Bislett Bad og skulle ut i svømmehallen. Da jeg hadde fått på meg badedrakten og beveget meg mot bassenget så jeg en kjent person og jeg nikket med hodet, sa hei samtidig som jeg vinket med hånda. Personen jeg kjente igjen gjorde akkurat det samme, og da skjønte jeg at jeg hadde hilst på meg selv i det store speilet på vei inn til bassenget.

Jeg ble flau, begynte å le, kom meg opp i bassenget og la på svøm, men så fikk jeg skikkelig latterkrampe over å ha hilst på meg selv problemer med å svømme. Jeg lo høyt og kom ikke fremover i det hele tatt, hadde problemer med å holde hodet over vannet og skjønte at nå virker jeg sikkert splitter pine gal. jeg klarte ikke stoppe å le, trodde nesten jeg skulle drukne. Vet ikke hvorfor den historien kom nå, men jo altså pinlige seanser er berikende..

9) Om du kunne ha vært hvor som helst i verden: Hvor ville du helst vært nå?

Hjemme på Blylaget (Nesodden) eller i Tokyo (Japan)

10) Har du et livsmotto? Hva er i så fall ditt livsmotto?

Jeg prøver å utnytte potensialet mitt best mulig, få tanker og refleksjoner omgjort til musikk, tekst eller visuelle uttrykk. Det er viktig for meg å gjennomføre prosjekter, for det å ha et resultat eller produkt gir en form for lykke. Å avslutte er like viktig som å starte på noe.

«Å leve er å gjøre» kan kanskje være et slags motto. «Å leve er å elske» et annet.