Oslo 20181120. Oslo-ordfører Marianne Borgen og Lindsey Hall som er borgermester i London-bydelen Westminster, ved treet som skal stå på Trafalgar Square i London i jula. Grantreet som er ca 21 meter høyt og omtrent 80 år gammelt har inntil nå stått i Skjennungåsen i Nordmarka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Del saken

Det norske juletreet som skal lyse opp på Trafalgar Square i London, ble tirsdag felt i Nordmarka. Det 21 meter høye treet starter nå turen over Nordsjøen.

Tradisjonen med norsk julegran til London ble etablert i 1947 som takk til det britiske folk for hjelp til Norge under krigen. Hvert år siden har en høyreist gran blitt hogd i Oslos skoger rundt midten av november og skipet over Nordsjøen.

Årets tre har stått i Nordmarka i rundt 80 år og skal nå lyse opp i den britiske hovedstaden fra 6. desember og gjennom jula.

Treet ble felt i fellesskap av Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) og Lindsey Hall, som er borgermester i bydelen Westminster i London der Trafalgar Square ligger. Til stede var også Richard Wood, som er britisk ambassadør i Norge.

Wood har bare vært ambassadør noen måneder, så det er første gang han er med å felle treet.

– Et nydelig sted, og et fantastisk tre, sier Wood fra skogen i Nordmarka.

Ambassadøren sier at alle i London kjenner til treet og vet hvor det kommer fra.

– Dette er en fin tradisjon og minner oss ikke bare om det som har vært, men symboliserer også det nære vennskapet mellom våre to land, sier Wood.

Også ordfører Marianne Borgen understreker at i tillegg til å være en takk for hjelpen britene ga under krigen, er det også et synlig bevis på vennskapet mellom Oslo og London.

– Alle trenger venner, også byer trenger venner, så jeg synes dette er en veldig flott tradisjon, sier ordføreren til NRK.

(©NTB)

[email protected]