Joni Mitchell, med en gitar fra Robin and Claude Boucher på Canadian Songwriters Hall of Fame Gala in Toronto, Sunday, i januar 2007. (AP Photo/Aaron Harris, CP)
Del saken

Joni Mitchell er av norsk og skotsk-irsk avstamning. Sånn sett er hun kanskje den fremste kvinnelige artisten med norske aner noensinne.

I tillegg til å ha skrevet en rekke fabelaktige sanger er hun også anerkjent som billedkunstner, og har designet de fleste platecovere selv. Hun ble rammet av polio i oppveksten, og det var på sanatoriet hun gjorde sine første opptredner.

På slutten av 60-tallet hadde hun et kort forhold til Leonard Cohen, noe som var til inspirasjon for hennes diktning og låtskriving, selv om hun senere avviste Cohen som en svak poet. Men det er liten tvil om at han var en viktig figur i hennes liv.

Hun har blitt fremstilt som en kvinnelig Bob Dylan, men avviser dette selv.

Jeg velger en lite kreativ løsning denne uken

Her kommer en sjarmerende framføring av to av Mitchells største hits: Both Sides Now, som jeg har hatt gleden av å høre en Mia Gundersen i toppform fremføre på nydelig vis i ti minus på torvet i Stavanger, og som også ble fremført vakkert av Eva Skram og Unni Wilhelmsen på Hver gang vi møtes.

Og selvsagt klassikeren Big Yellow Taxi.

Hvis ikke dette gir deg frysninger på ryggen…Enjoy.