Jokke &Valentinerne i 1991, f.v. frontfigur Joachim Nielsen med bar overkropp, bassist Petter Pogo og trommeslager May-Irene Aasen. Foto Lise Åserud / NTB / SCANPIX
Del saken

Joachim Nilsen var gatepoeten som skildret et liv preget av fyll, narko, angst og depresjoner. Kunstnerisk og kommersiell suksess samt legendestatus ble resultatet.

Sammen med Petter Pogo og May-Irene Aasen utgjorde han bandet Jokke & Valentinerne, som oppnådde stor suksess fra oppstarten i 1982. Det første albumet «Alt kan repareres» ble utgitt i 1986. I 1991 fikk de Spelemannsprisen for albumet «Frelst».

I november 2005 ble Nielsens låt To Fulle Menn kåret til tidenes norske låt i en avstemning gjort av NRK P3 og magasinet Spirit.

Dessverre døde Joachim Nilsen så alt for ung i 2000, bare 36 år gammel. Selvsagt var det en overdose av heroin som tok livet av ham. Da hadde han allerede rukket å produsere en helt sinnsyk samling slagere, en naturlig del av lydbildet som preget oppveksten til oss som er født for en tid tilbake.

Tidløst

Men Jokkes sanger er tidløse og udødelige, en merkelig kombinasjon av visesang og rølpete rock, og han har fortsatt en høy status blant ungdommer i dag. Han forbindes ofte med fest og moro, men Jokke handler ikke bare om dette. Det er en dybde i sangene hans, en desperat jakt på en slags mening i de få klare øyeblikkene mellom rus og dagen derpå. Jokke betraktet både seg selv og omverden med sarkasme, ironi og mørk humor.

Jeg har opplevd Jokke live flere ganger, dessverre var mange av konsertene hans preget av de samme forbannelsene som livet hans: Fyll, rus og kaos. Men fortsatt er intet voerspiel komplett uten To fulle menn, Øl, Sitter på en bombe, Mr. Smith…man kan fortsette i spalte etter spalte.

Dessverre finnes det lite materiale av typen videoer etc. med OK kvalitet. Men Jokke & Valentinerne fortjener å repeteres. Jeg fant dette klippet av Jokke i storform, fra et TV-opptak, som også innleder en kort dokumentar om Jokke på NRKs serie om norsk rocks historie (vel verdt syv minutter av din tid).

Her er Jokke & Valentinerne med Alt kan repeteres: