Forfatter Jo Nesbø kom ut med den 12. boken om Harry Hole. Boken heter «Kniv» og blir git uta av Aschehoug forlag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken

«Kniv» er den tolvte romanen om Harry Hole og fikk strålende mottakelse, da den kom i juni 2019.

– I den lange rekken med Harry Hole-bøker representerer «Kniv» et nytt høydepunkt, annerledes enn det tidlige mesterverket «Rødstrupe» og ikke så etterlengtet av leserne som «Politi».

– «Kniv» er derimot en mørk, desperat og sorgtung roman i stort alvor, med suveren håndtering av en komplisert etterforskning, elegant utformet med stadige overraskelser og mange rundturer før livet, ubegripelig nok, må gå videre, sa Hans H. Skei under dagens seanse der de nominerte til Rivertonprisen ble avslørt.

– Med «Kniv» har Jo Nesbø skrevet en ny mesterlig roman i Harry Hole-universet. Den er sår, hjerteskjærende og på høyden med de aller beste i forfatterskapet, og det sier jo sitt.

– Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor den var fjorårets mest solgte bok, uansett sjanger. Vi er veldig glade for at juryen til Rivertonprisen anerkjenner romanen på denne måten, sier forlagssjef og redaktør, Nora Campbell.

Rivertonprisen – «Den gylne revolver»

Prisen deles ut hvert år av Rivertonklubben, og skal gå til forfatteren av årets beste norske kriminallitterære arbeid enten det gjelder en roman, novellesamling, skuespill, originalmanus for spillefilm, fjernsynsdrama, eller radioteater.

Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Bokhandlerforeningen, Den norske Forleggerforening og De norske Bokklubbene. Det er Rivertonklubbens egen jury som utnevner vinneren.

Prisen og klubben er oppkalt etter forfatteren Stein Riverton, som var Sven Elvestads psevdonym som krimforfatter.

Fram til 2001 kunne en person ikke motta prisen mer enn én gang. Etter 2001 kan forfattere få prisen to ganger, forutsatt at den andre tildelingen gjelder en bok som vurderes som et klart høydepunkt i karrieren, eller er et markant comeback.

Fem forfattere har mottatt prisen to ganger: Gunnar Staalesen i 1975 og 2002, Jon Michelet i 1980 og 2001, Karin Fossum i 1996 og 2014, Torkil Damhaug i 2011 og 2016 og Unni Lindell i 1999 og 2018.

Torolf Elster (1982 og 1997) og Jo Nesbø (1997 og 2016) er de to eneste som har mottatt både ordinær pris og ærespris.