Lamiya Aji Bashar ble tatt som sexslave av IS, men klarte å rømme. (AP Photo/Balint Szlanko, File)
Del saken
  • 35
  •  
  •  

Sommeren 2014 ble 6800 jenter og kvinner fra den etniske og religiøse minoriteten jesidiene kidnappet av IS og solgt som sexslaver. Nobels fredsprisvinner Nadia Murad (25) var en av dem. Halvparten av jentene er fortsatt savnet, ifølge VG+.

Siden høsten 2014 har Abdullah Shrem frigjort 389 jesidier fra IS-fangenskap. 264 av dem var barn. De fleste av disse hadde vært sexslaver for IS-krigere, som kjøpte og solgte sine sexslaver på auksjon. Noen ble hjernevasket til å bli barnesoldater. Shrem har blant annet reddet syv personer fra Nadia Murads familie, og 38 av sine egne slektninger.

En av de som er blitt reddet av Shrem var Ahlam Dakhil al-Halliqi (26). Hun var fange av IS i flere år sammen med to sønner fra de ble kidnappet i 2014. Hun ble seksuelt misbrukt, og den ene sønnen ble en periode sendt på treningsleir for å bli barnesoldat. Om sin redningsmann sier hun:

– Abdullah gjør en fantastisk jobb. Han redder liv. Han er den eneste vi har. I det øyeblikket jeg så ham vente på oss i Aleppo, følte jeg en enorm lettelse. Det var første gang på fire år at jeg så en jesidi. Det var som å bli gjenfødt.

Shrem benyttet sitt nettverk og fikk assistanse av sigarettsmuglere som var interessert i å tjene ekstra penger: De tjente gode penger på å smugle inn sigaretter, som var forbudt i “kalifatet” i henhold til sharia. Så kunne de doble fortjenesten ved å smugle jesidier ut av fangenskap.

Abdullah Shrem er av enkelte blitt sammenlignet med Oscar Schindler, som reddet 1200 jøder fra Holocaust. Journalisten Dunya Mikhail har skrevet en kritikerrost bok om jesidienes store helt: The Beekeeper of Sinjar.

Her kan du se en kort film av IS-krigere som gleder seg til slavemarkedet:

  • 35
  •  
  •