FOTO: Forsvaret/ Frederik Ringnes
Del saken

– Sikkerhetssituasjonen eskalerte i november og desember, deretter toppet det seg i januar, sier Norges avtroppende styrkesjef i Irak.

Oberstløytnant Einar Aarbogh har ledet NORTU 5 (Norwegian Task Unit, femte kontingent) under den amerikanskledede koalisjonen i Ain al-Asad-leiren i Irak siden august i fjor.

På Forsvarets egne nettsider oppsummerer han perioden sin, der Norge bidrar med soldater, som igjen lærer opp irakiske sikkerhetsstyrker, og han redegjør for situasjonen, da norske mannskaper ble utsatt for et kraftig rakettangrep i januar i år.

Les også: Norske soldater kommer hjem etter innsats i Irak

– Det største angrepet på vestlige styrker noen gang

Task Unit klargjør kjøretøy. FOTO: Forsvaret/ Frederik Ringnes

Målet er at irakerne selv skal være i stand til å bekjempe terrorgruppa IS, som lenge holdt befolkningen i store områder i et jerngrep.

Perioden til den siste kontigenten – den femte i rekken – begynte rolig men intensiverte seg spesielt i desember og januar, da basen ble utsatt for flere rakettangrep.

Aarbogh kategoriserer Irans rakettangrep 8. januar som ett av de største rakettangrepene på vestlige styrker noen gang.

– Jeg tror ikke folk hjemme helt forstår hva som traff oss den natten, i form av sprengkraft. Det er ingen andre vestlige avdelinger som har blitt utsatt for et så stort konvensjonelt angrep over så kort tid, sier han.

– Solid innsats fra mannskapene

​Oberstløytnant Einar Aarbogh. FOTO: Forsvaret/ Frederik Ringnes

Avdelingen tilhører Panserbataljonen og fikk informasjon om at et angrepet kunne komme, men de visste ikke skadepotensialet eller hvor rakettene vil treffe.

Ingen av de norske soldatene ble såret under angrepet, og oberstløytnanten er fornøyd med innsatsen til soldatene den natten, skriver Forsvaret på sine nettsider.

– Vi valgte å regruppere styrken til et nytt område på grunn av trusselen. Jeg mener beslutningen var riktig, og jeg er stolt over avdelingen som taklet en ekstremsituasjon på en så god måte.

Nordmennene var foregangseksempler

Aarbogh sier folk har hatt respekt for rollene sine, og at det har vært en lav terskel for diskusjoner underveis. Men da det smalt, gjorde folk som de skulle – uten spørsmål.

– Jeg er stolt over avdelingen som taklet en ekstremsituasjon på en så god måte, sier oberstløytnant Einar Aarbogh.

Under oppdragsløsning i Irak har nordmennene blitt trukket frem som foregangseksempler flere ganger.

Aarbogh sier NORTU 5 har lagt et godt grunnlag for NORTU 6. Den nye kontingenten har nå tatt over og er godt i gang med å videreføringen av oppdraget.