En mann i 30-årene omkom i en drukningsulykke etter å ha forsøkte å redde sin ti år gamle sønn fra å drukne i en elv i Hønefoss i Ringerike. Heldigvis ble gutten reddet, takket være Yusuf Demir. Foto: Werner Borg / NTB scanpix
Del saken

Yusuf Demir (27) var på jobb da flere kom løpende og sa at en gutt var i ferd med å drukne. Onsdag 24. juni ble Demir en helt.

Den unge mannen var på jobb på Gledeshuset i Hønefoss. Fra uteserveringen hørtes høye skrik fra elven Movald. En person kom løpende mot Demir.

– Han ropte «det er et barn som holder på å dø i elven». Da løp jeg ut med en gang, forteller Demir til TV 2.

Guttens far og en kollega av Demir hadde allerede hoppet i vannet.

– Folk ropte «ikke hopp, ikke hopp! Det er livsfarlig», forklarer Demir.

Han bestemte seg på få sekunder om å hoppe likevel.

– Når du ser et barn i vannet og en mor som står og gråter, så bare hoppet jeg. Jeg tenkte ikke på mitt eget liv, fortsetter 27-åringen.

Det var svært strie strømmer i vannet, forteller Demir. Det var ikke lett å nå frem til den 10 år gamle gutten.

– Jeg måtte komme meg ut av vannet og løpe langs elvebredden. Så hoppet jeg i elven på nytt, og til slutt fikk jeg tak i gutten. Det var få livstegn og jeg trodde han var død, sier Demir.

Les også: Joar ble dagens helt: Hoppet i havet og slapp hvalen fri

Gutten fra Syria fikk hjelp av helsepersonell, og heldigvis begynte han å puste igjen. Men guttens far, som også hadde forsøkt å redde sin sønn, var fortsatt i elven. Han kunne ikke svømme, og ble funnet død 50 minutter senere.

Men Yusuf Demir reddet trolig livet til den 10 år gamle gutten.

– Jeg ville gjort det samme igjen. Når du ser et barn i vannet er du nødt til å hjelpe, hvis ikke hadde jeg ikke fått sove om natten, sier 27-åringen.

Demir har ikke møtt gutten etter ulykken. Han har ikke noe behov for at  familien skal takke ham.

– De har hatt et dødsfall i familien nå og de skal ikke tenke på meg. Jeg gjorde det jeg måtte, og de skal ikke takke, sier Demir.