Tromsø 20160217. Det var en offensiv Jarle Andhøy som møtte i Nord-Troms tingrett i 2017 tiltalt for nok en gang å ha brutt reglene for seiling i Antarktis. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Del saken

Jarle Andøhy mener norske polarmyndigheter fremdeles lyver om sin uvitenhet rundt Berserk-ekspedisjonen til Antarktis der tre personer mistet livet.

Siden februar 2011 har Andhøy forsøkt å finne svar på hvorfor hans tre kamerater på Berserk forlot en trygg havn ved Scott-basen, som drives av New Zealand i Antarktis, like før en varslet orkan.

Kort tid etter at seilbåten forlot Scott-Basen omkom de tre ombord.

– Jeg vil alltid lure på hvorfor de forlot den trygge ankerplassen. Det vil gnage meg resten av livet, fortalte Andhøy i et intervju med Dagbladet etter forliset.

I årene som har gått har Andhøy kjempet en desperat kamp not norske polarmyndigheter og har sagt i retten at han aldri vil gi opp kampen om å finne svaret for hva som skjedde med kameratene som omkom.

– I stedet for å stille spørsmål om hva som skjedde med «Berserk», har polarforvalningens hovedfokus vært at vi seilte ulovlig, lå ulovlig oppankret og seilte uten forsikring, sa han til VG i 2014 da straffesaken mot han startet.

Polarfareren ble straffeforfulgt for brudd på Bilandsloven og forskrift om vern av miljøet i Antarktis og ble senere dømt for dette.

 

Drevet i døden av norske myndigheter

I 2015 ble han igjen tiltalt etter å ha ledet en ekspedisjon som skal ha seilt i området rundt Antarktishalvøya, ankret opp på flere steder, og gått i land på minst to steder. Men denne gangen ble han frikjent.

Andhøy har antydet at kameratene på seilbåten Berserk ble drevet i døden av myndigheter som bare var opptatt av tillatelser og å stanse dem.

Han søker fremdeles etter sannheten og la i forrige måned ut en oppdatering på sin egen Facebook-side der han påstår at norske polarmyndigheter samarbeider med New Zealand i sin løgnkampanje for å skjule sannheten.

– For 8 år siden forlot Robert Skaanes, Tom Giske Bellika, og Leonard James Banks havn i Horseshoe Bay og seilet inn i en varslet storm. Frem til idag har Norske og New Zealandske polarmyndigheter med NZ navy hevdet sin uvitenhet, og påstått at Berserks siste bevegelser ikke er dokumetert og loggført. Vi vet at de lyver. (Se bildet tatt når Berserk forlater havn).

– Offentlige organer har gjennom 5 rettssaker og ulike kilder lekket informasjon som dokumteter at Norske polarmyndigheter oppfordret New Zealand til å motarbeide ekspedisjonene, og New Zealand kvitterte med at de hadde lagt en egen strategi mot Berserk i 2011. Til idag har NZ marineskip og polarmyndigheter lykkes med å holde logger og journaler om kontakten med Berserks mannskap tilbake for den perioden de ble definert som «lovløse i Antarktis» før forliset. Men jakten på svarene fortsetter. Idag er saken til behandling hos sivilombudsmannen i New Zealand med håp om at offentlighetslova der vil gi de pårørende de nødvendige svarene vi vet eksisterer, skriver Andhøy.

 

Ulovlig

I 1959 ble Antarktistraktaten en realitet. Traktaten ble tiltrådt av tolv stater som alle hadde aktivitet i Antarktis i det Internasjonale geofysiske året (1957–58).

Statene var:

Argentina, Australia, Belgia, Chile, Frankrike, Japan, New Zealand, Norge, Sør-Afrika, Storbritannia, USA og det tidligere Sovjetunionen. Ikrafttredelse var 23. juni 1961. Traktaten er per september 2015 undertegnet av 51 land.

Norske polarmyndigheter uttalte etter Berserk-eksepedisjonen i 2011 at det er ulovlig å seile til Antarktis og utforske kontinentet uten deres tillatelse. Velger du å trosse disse reglene vil du bli hardt straffet.

 

 Admiral hevdet det finnes uoppdaget land

Det lukkede kontinentet har ført til mange spekulasjoner på Internett. Alt fra UFO-baser til at Hitler ikke døde, men skjulte seg i en hemmelig base på kontinentet.

I senere tid har et intervju med den amerikanske admiralen og polarforsker, Richard Byrd, vekket oppsikt. Byrd var kjent for å utforske på nord- og sørpolen ved flere anledninger.

I et intervju med amerikansk TV i 1954 hevdet han etter å ha kommet tilbake fra Antarktis at det finnes mer land, på størrelse med USA, på andre siden av Sør-polen som menneske enda ikke har utforsket.

Byrd døde i 1957 og to år etter ble Antarktistrakten inngått. Det uoppdagede landet polarforskeren snakket om er fremdeles et mysterium.