Ung dame lytter på radio. Denne radioen er av typen Kurér , og ble produsert i mer enn 200.000 eksemplarer fra bedriften Radionette. Foto: Lasse Thorseth / NTB arkiv / SCANPIX
Del saken

Wessel var selvlært og bygde sin første radio på gutterommet i 1926. 

Han lanserte Europas første strømdrevede radio. Før var det radioer med store og dyre batterier eller krystallapparater. Den ble kalt Radionette R3 og vant frem på pris. Den kostet halvparten av konkurrentenes og de hadde også utgifter til batteri. Den mest populære modellen var Radionette Kurér, en bærbar radio som ble lansert i 1950. En stor suksess som ble produsert i 224 000 stykker og eksportert til 60 land. 

Han var sønn av driftsingeniør Henrik Lysholm Wessel, og kom fra en fargerik slekt. Med karakterer som Peter Wessel, bedre kjent som Tordenskiold og dikteren Johan Herman Wessel. Han er kjent som den tørste dikteren i det Norske Selskab i København. Han skrev muntre dikt og trivdes godt lystige lag, men hverdagslivet krevde sin utfordringer. Ekteskapet led under hans alkoholmisbruk, depresjoner og manglende evne som forsørger. Johan Herman Wessel ble 43 år gammel, og han skrev et dikt om seg selv til gravstøtten:

Han aad og drak, var aldrig glad,

Hans Støvlehæle gik han skieve;

Han ingen Ting bestille gad,

Tilsidst han gad ei heller leve.

Det var mange som forsøkte å bygge radioer på den tiden. Men for de fleste ble det med forsøket. Wessel derimot forsto seg også på produksjon og salg. Radionette ble etter hvert til en av de tre store radiofabrikkene i Norge.

I 1927 registrerte han Jan Wessels Radiofabrikk Radionette, navnet skulle si noe om produktene – små og nette radioapparater. Han fikk låne tre tusen kroner av en onkel som hadde tjent penger på skip. Onkelen trodde ikke på å få igjen pengene. Men Radionette R3, en radio som kunne kobles til stikkontakten ble fort en suksess. Han flyttet produksjonen ut av gutterommet i Bygdøy alle til et lokale i Universitetsgaten, men det ble fort for lite. Igjen måtte radiofabrikken flytte. Slik gikk eventyret. Nye modeller kom på løpende bånd og kundene sto i kø.

I 1968 flyttet Radionette til Sandvika i Bærum i et  lokale på 17 000 kvadratmeter med åtte hundre ansatte. Men da begynte problemene å melde seg. Bruk av farge-tv i Norge ble utsatt i flere år, og det ble en tung økonomisk belastning.

Tidligere statsråd i Arbeiderpartiet og jurist Jens Christian Hauge tok over som styreformann og Jan Wessel gikk av som daglig leder i 1971. Deretter ble Radionette fusjonert med Tandbergs Radiofabrikk.

Men det norske radioeventyret var over. Tandberg fikk også økonomiske problemer og gikk konkurs i 1978.