James Bulger grav i Liverpool. James var to år gammel da han ble kidnappet, torturert og drept av to gutter på 10 år. REUTERS/Ian Hodgson
Del saken

I en av de mest omtalte drapssakene noensinne ble Robert Thompson og Jon Venables, som begge var kun 10 år gamle, i 1993 dømt for å bortføre, torturere, seksuelt misbruke og tilslutt drepe 2 år gamle James Bulger. De to er de yngste som i moderne engelsk historie er dømt for drap.

Det verste med hele saken er kanskje at de to guttene hadde som hensikt å finne en unge de kunne torturere og drepe. James Bulger var på feil sted til feil tid, og noen sekunders uoppmerksomhet fra moren var nok til å besegle hans skjebne.

Begge to ble frigitt på prøve når de fylte 18, men Venables har blitt fengslet to ganger etter dette for besittelse av barnepornografi, og sitter nå i fengsel.

Detainment, en kortfilm om de grufulle hendelsene og den påfølgende rettssaken, har vunnet flere priser og kan nå bli nominert til Oscar. Ifølge Bulgers foreldre viser filmen for mye sympati med de dømte, og burde aldri vært laget. De ber derfor Oscar-akademiet om å droppe filmen, skriver The Guardian.

Bulgers far Ralph sier til Daily Mirror at regissøren Vincent Lambe aldri kontaktet ham:

– Han tok aldri kontakt med meg eller noen andre i familien. Det har gått 26 år siden James ble bortført og drept, og jeg har sett mange dokumentarer og nyhetssaker om ham. Men jeg har aldri blitt så såret og fornærmet som av dette, som viser så liten medfølelse med James og hans familie.
– Jeg aksepterer at denne historien alltid vil bli skrevet om og finnes i nyhetene, men å lage en film som sympatiserer med de som drepte James er knusende.

Lambe på sin side ber om unnskyldning for at han ikke kontaktet familien til offeret, men nekter for at filmen sympatiserer med morderne:

– Det har kommet kritikk for at filmen menneskeliggjør morderne, men hvis vi ikke kan akseptere at de faktisk er mennesker, kan vi aldri forstå hva som drev dem til å utføre en slik forferdelig forbrytelse. Vi må forstå dette for å ha mulighet til å forhindre at noe lignende skjer igjen.

De Oscar-nominerte filmene offentliggjøres 22. januar.

Her en kort dokumentar om drapet fra 60 Minutes Australia: