Jahn Teigen fremfører Adieu med sitt livs store kjærlighet Anita Skorgan. Finalen i MGP 1982. Foto: Sten Rosenlund/REX
Del saken

Jeg husker ennå min mors reaksjon etter at Jahn Teigen stilte opp i skjelettdrakt i den norske finalen i Melodi Grand Prix 1976.

Hun ble bokstavelig talt rystet. Hun følte seg uvel etterpå. Men senere så hun humoren i det hele. En morsom detalj ved denne finalen var at fem inviterte musikere stilte med hver sin låt, som først ble fremført av et lite band. Dette bandet var Popol Ace, mer om disse nedenfor.

I seansen med storband fremførte Teigen i skjelettdrakt låta Voodoo i duett med Inger Lise Rypdal. Sangen var komponert av Terje Rypdal, som også trakterte gitaren. Man kan mene hva man vil om låta. Men vokalprestasjonen er det lite å utsette på. Det ble en hederlig 2. plass.

Popol Vuh/Popol Ace

Etter en periode som bassist og vokalist for diverse band fra 1964, endte Teigen etterhvert opp som vokalist i den progressive rockegruppa Popol Vuh (senere Popol Ace). De vant blant annet Spellemannsprisen i 1972 (Beste gruppe). Den melodiøse musikken står seg utrolig godt over 40 år senere. Meget dyktige musikere, gode låter og Teigens vokal skapte magi. Hør f.eks. Music Box. Popol Ace ble i 2017 innlemmet i Rockheim Hall of Fame.

I 1975 fikk forøvrig Teigen tilbud om å prøvesynge for Genesis, etter at Peter Gabriel forlot gruppa. Men Teigen takket nei, han ville satse videre med Popol Ace.

Entertainer

I 1977 forlot Teigen Popol Ace. Veien videre ble en merkelig blanding av soloartist, MGP-deltagelse, SE&HØR-kjendis og komiker som del av fenomenet Prima Vera.

Prima Vera var et samarbeid med Herodes Falsk og Tom Mathisen. De hadde stor suksess med albumet «Brakara» i 1978, tittelen var en parodi på den spanske discogruppa Baccara, som fikk to av sine låter radbrukket av Prima Vera.

Den mest kjente låta er nok Så lykkelig i Sverige. Den ble aldri utgitt som singel men ble allikevel svært populær, særlig blant ungdom. Den godmodige hetsen av svenskene ble balansert av selvironiske Det er Norge som er bra

Oppfølgeren «Salmer og sanger vi gjerne  hiver» (1979) inneholdt blant annet slagere som Det er en fin dag og Når Jompa spiller tuba med rompa ne’ på Cuba.

Melodi Grand Prix

Melodi Grand Prix må nevnes. Teigen har deltatt i 14 norske finaler. I 1978 ble han berømt over hele Europa da hans norske vinnerlåt Mil etter mil (fremført med splitthopp) fikk null poeng i den internasjonale finalen. Dette var også starten på hans folkekjære periode: Mil etter mil lå 19 uker på toppen av VG-lista. Han deltok også i finalen i 1982 i duett med sin kjæreste (og fremtidige kone) Anita Skorgan, sangen Adieu endte på 12. plass av 18 deltagere.

I 1983 vant han igjen den norske finalen, og sangen Do re mi endte på en 9. plass internasjonalt, Teigens beste resultat. Utover deltagelse har Teigen både vært pauseinnslag og programleder, og ingen andre har vel preget norsk MGP-historie i like stor grad.

Soloartisten

Det er liten tvil om at Teigen har gitt ut mye middelmådig og til tider elendig musikk. I stedet for å gå gjennom produksjonen vil jeg heller fremheve noen av låtene som har tålt tidens tann.

Fra soloalbumet «En dags pause» (1979) fikk vi både tittellåta og balladen Min første kjærlighet. Låta Bli bra igjen har fortsatt en viss «guilty pleasure»-sjarme.

Jahn Teigen har blitt hedret med Spellemannjuryens hederspris to ganger: i 1983 og i 2009. I 2010 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden. Samme år ble han avbildet på et frimerke som Posten Norge ga ut i anledning Eurovision Song Contest 2010. Hvilken artist som skulle pryde frimerket ble bestemt i en avstemning blant folket. Teigen fikk 52 prosent av stemmene.

Gratulerer med dagen

I dag, 27. september 2019, fyller Jahn Teigen 70 år. En syk Teigen feirer dagen alene hjemme i Sverige.

Xstra vil med dette gratulere Jahn Teigen med dagen. Dagens ord er hentet fra en av Teigens mest kjente sanger:

Hvil deg nå, du er sliten
Hvil din kropp før din kraft ebber ut

For å hedre ham har vi plukket frem en av låtene fra begynnelsen. Her er Jahn Teigen og Popol Vuh/Ace med Queen of All Queens (klikk på LINKEN, ikke på bildet):