(AP Photo/Amy Sancetta, File)
Del saken

Boken ble utgitt i 1951 og har til nå solgt 65 millioner eksemplarer. Opprinnelig var den egentlig tiltenkt et voksent publikum, men den endte opp med å bli en klassiker for ungdom. Selv om fortellingen er lagt til New York på 1950 tallet, så har handlingen blitt tidløs.

Boken er ikke selvbiografisk, men den inneholder noe fra J. D. Salinger sin oppvekst i New York. Han selv passet ikke inn i den grå masse, og visste ikke helt hva han ville. Faren sendte han tilslutt ut av byen på et militærakademi. Så kom krigen. Han var med på landgangen i Normandie og kampene helt frem til Tysklands fall. Han hadde med seg en skrivemaskin i jeepen, så fikk han utgitt noen essayer og noveller før «The Catcher in the Rye».

Den handler om 17 årige Holden Caulfield som har blitt utvist fra en skolen etter å ha strøket i nesten alle fag, men han er likegyldig. Det rett før jul og han flytter inn på et billig hotell i New York. Handlingen går over fem dager der en dras inn i hans rotløshet, depresjoner og drømmer.

Den treffer en nerve for lesere som ser med en bekymring på voksenlivet. De som er i opprør og er i opposisjon mot det bestående. De kjenner seg igjen i hovedpersonen Holden. Han som har blitt kastet ut av skolen, han som har ingen ambisjoner, han som ikke vil bli noe og som egentlig misliker livet.

The Catcher in the Rye har vært boken for de som kjeder seg på skolen, de som kler seg for å skille seg ut, de som drømmer om et alternativt liv og nekter å tilpasse seg systemet. Det er ikke boka for de som gjør lekser og har bestemt seg for å bli lensmann eller prest.

Boken ble omstridt, onde tunger mente at den oppfordret ungdom til å droppe ut og at den var årsaken til samfunnets oppløsning. Oppmerksomheten ble for mye. Salinger trakk seg vekk fra offentligheten. Det var lite som kom fra han siden, og han gav sitt siste intervju i 1980.

Han døde 91 år gammel i 2010. Men det sies at han skrev helt til sine siste dager. Kanskje vi har noe i vente. Nå som det er et jubileum.