illustrasjonsfoto: Pixabay/skeeze
Del saken

Det virker utrolig, men et lite team av israelske forskere erklærer at de vil ha en komplett kur for kreft i løpet av året, melder The Jerusalem Post.

Enda bedre: De hevder at behandlingen vil være kortvarig, billig og effektiv, uten noe særlige bivirkninger.

Medisinen far fått navnet MuTaTo (mullti-target toxin), og skal ifølge forskerne virke som en slags antibiotika mot kreft.

Medisinen er nå under utvikling hos AEBI, under ledelse av Dr. Ilan Morad. Kuren vil bestå av en kombinasjon mellom peptider og en gift som spesifikt dreper kreftceller.

En gruppe forskere vant Nobelprisen i fjor for et arbeid som innebar produksjon av såkalt antistoff-terapi. AEBI gjør noe lignende, men med peptider, som består av to eller flere aminosyrer lenket sammen.

Peptider skal ha flere fordeler sammenlignet med antistoffer, de er mindre, billiger og enklere å produsere.

WHO anslår at over 18 millioner nye mennesker rammes av kreft hvert år, og 9,6 millioner døde av kreft i 2018.

Oppdatering:
Kritiske stemmer lot som ventet ikke vente på seg. Ben Neel, lege og direktør for Perlmutter kreftsenter i New York, er imidlertid svært skeptisk og mener det er usannsynlig at forskerne har greid å finne en kur mot alle krefttyper, ifølge Nettavisen:

– Det som er mer sannsynlig er at dette går inn i rekken av falske, uansvarlige og, til slutt, falske løfter for kreftpasienter, sier Neel.

Neel får støtte fra norske leger, som også mener det er svært urealistisk at forskerteamet i Israel skal ha funnet en kur for alle krefttyper.