Teknikere poserer med det israelske romfartøyet i Tel Aviv i Israel. SpaceIL og det statlige Israel Aerospace Industries håper å bli først til å landet et delvis privat fartøy på månen. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix
Del saken

En Falcon 9-rakett fra SpaceX tok torsdag av fra Florida i USA med det israelske fartøyet Beresheet om bord. Det kan bli det første private fartøyet på månen.

Oppskytingen begynte som planlagt klokka 20.45 lokal tid og 30 minutter senere var Beresheet utplassert i bane rundt jorda, ifølge en melding fra SpaceX.

Det israelske romfartøyet er utviklet av SpaceIL og det statseide Israel Aerospace Industries. Det er et fjernstyrt månelandingsfartøy som skal nå månen 11. april, hvis alt går som det skal.

Fartøyet er på størrelse med en vaskemaskin og utstyrt med instrumenter for å studere månens magnetiske felter. Med seg på ferden har Beresheet også en tidskapsel med blant annet hundrevis av digitale filer og en hebraisk bibel på størrelse med en mynt.

Ferden skal være den første av flere for Israel. Mer enn 100 millioner dollar er samlet inn til prosjektet, primært gjennom private donasjoner.

Hvis Beresheet kommer fram, blir dette det minste fartøyet som noen gang har kommet seg til månen. Før Israel har bare USA, Sovjetunionen og Kina landet et fartøy på månen.

Planen er å ta bilder og video og dele data med NASA, som skal forske videre på månens opprinnelse.