Fjorårets ESC-vinner Netta Barzilai. Foto:y S Meddle/ITV/REX
Del saken

Israel sier de vil blokkere innreise for aktivister som har planer om å forstyrre avviklingen av Eurovision Song Contest (ESC).

Årets semifinaler og finale avholdes i Tel Aviv 14-18. mai, og flere deltagere er allerede på plass. Det ventes en massiv fest, skriver The Guardian.

Men den palestinsk ledete kampanjen Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) anklager Israel for å bruke musikken til hvitvasking av politikken overfor palestinere.

Ingen land har boikottet arrangementet, men arrangørene frykter derfor demonstrasjoner og bråj i forbindelse med avviklingen.

– Dette blir en stor fest for tusenvis av mennesker, men vi er veldig på vakt slik at vi kan forsikre oss om at ingen kommer hit bare for å forstyrre og ødelegge, sier en talsmann for israelsk UD, Emmanuel Nahshon. Han understreker at de ikke ønsker å nekte mennesker innreise, men mistenkte aktivister vil bli forhindret fra å besøke Israel i tidsrommet ESC pågår.

Israels statsminister Netanyahu ønsket i utgangspunktet å oppfylle ønsket til fjorårets vinner Netta Barzilai, som uttalte «Neste gang, Jerusalem» etter seieren i 2018. Men European Broadcasting Union (EBU) valgte Tel Aviv.

Palestinere og internasjonale artister har planlagt et alternativt arrangement som skal skje samtidig med finalen i Eurovision.