Shohreh Bayat tør ikke å reise tilbake til Iran. Hun ble kritisert for å ikke bære hijab korrekt. Da kastet hun hele det undertrykkende plagget. Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Del saken

I Iran er det påbudt å bruke hijab. Men enkelte modige kvinner kjemper imot de undertrykkende reglene.

Under hashtaggen #mystealthyfreedom har iranske kvinner i mange år lagt ut bilder av seg selv uten det (av mange) forhatte hodeplagget. Ikke uten risiko for egen sikkerhet.

Instagram: #mystealthyfreedom

Nylig hoppet den iranske taekwondo-utøveren Kimia Alizadeh av, på grunn av løgnene og urettferdigheten hun opplevde i hjemlandet. Under sommer-OL i Rio i 2016 ble hun historisk da hun ble den første kvinnelige utøveren fra Iran som tok medalje i et OL.

Les også: Nike tegnet hijab på iransk kvinne som aldri brukte plagget

En tidligere TV-ankerkvinne sa opp sin stilling i det statlige iranske TV-selskapet. Hun ba samtidig om unnskyldning for alle løgnene hun hadde fortalt seerne gjennom 13 år. Hun burde være til inspirasjon for mange journalister over hele verden.

Nå er det sjakkdommer Shohreh Bayat som må ta en avgjørelse. Hun startet sin dommergjerning i en sjakkturnering i Shanghai iført hodeplagg. Men hjemme i Iran florerte det av bilder og kritikk av henne på sosiale medier. For hun hadde ikke båret hodeplagget korrekt.

Da valgte Bayat å blotte håret. Nå er hun redd for å reise tilbake til Iran.

– Jeg tolererte det, fordi jeg bodde i Iran. Jeg hadde ikke noe valg, sier Bayat i et intervju med BBC.

Men oppmerksomheten og «shitstormen» hun opplevde gav henne «full panikk». Nå frykter hun konsekvensene hvis hun reiser hjem til Iran.

I tillegg har en av Irans mest kjente skuespillere benyttet anledningen i forbindelse med nedskytingen av et fly med 176 passasjerer til å komme med åpen kritikk av myndighetene.

Taraneh Alidoosti la ut et sort bilde på Instagram med teksten:

«Vi er ikke borgere. Det har vi aldri vært. Vi er fanger.»

I høst var det voldsomme demonstrasjoner mot det iranske regimet. Anslagsvis 1000-1500 demonstranter ble drept.

Så kom likvideringen av general Qasem Soleimani, som skapte en svært spent situasjon mellom Iran og USA.

Deretter skøt den iranske Revolusjonsgarden ved en feiltagelse ned et passasjerfly. 176 mennesker døde, de fleste hadde iransk bakgrunn, selv om mange var statsborgere i andre land som Canada og Sverige.

Det iranske regimet er hardt presset.