Tre russejenter fra Hamar vil hjelpe ensomme russ gjennom russetiden. Illustrasjonsbilde. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
Del saken

Tre russejenter fra Hamar vil vie store deler av russetiden til å inkludere de som føler seg ensomme, skriver NRK Hedmark og Oppland.

– Vi har tenkt på det lenge, og vi ser at det er mange som blir ekskludert i russetiden, men ellers i samfunnet, også. I hovedsak med tanke på russebuss og slike ting, sier Andrine Aas Nygård (19) til NRK.

Andrine, Rebekka og Mina har russebilen «Walkover 2019». De vil gjøre noe bra for andre og ønsker å gjøre noe for ensomme russ:

– Det er veldig mange som vet hvordan følelsen av ensomhet er, og det er ingen god følelse. Da vil vi gjøre noe bra for andre og for oss selv, forteller Andrine.

Willy Pedersen, professor ved institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, har tidligere bekreftet russebilenes sosiale betydning:

– Det er en effektiv maskin for eksklusjon for dem som av ulike årsaker ikke får være med, sier Pedersen.

Enorm respons

Jentene la ut et innlegg på Facebook, hvor de inviterte ensomme russ på rulling. De har fått enorm respons. Også president i Russens hovedstyre i Oslo og Akershus har merket seg initiativet:

– Russetiden er den eneste festen absolutt alle avgangselever kan være med på, og da er det viktig at vi også inkluderer og tar vare på hverandre. Jeg vet ikke om noe tilsvarende i Oslo og Akershus, men jeg oppfordrer all russ til å inkludere dem som føler seg litt alene i russetiden, sier russepresident Oscar Husebye.

Han mener russetiden blir bedre dersom alle er med og har det bra, og han roser russejentenes tiltak.