Vakker solnedgang på ferieøya Bali, Indonesia. Nå truer et nytt lovforslag idyllen. Foto: SONNY TUMBELAKA / AFP
Del saken

Parlamentet i Indonesia vil forby sex utenfor ekteskap og sex mellom likekjønnede.

Ugifte som har sex kan havne i fengsel, skriver Sydney Morning Herald (SMH). Også Nettavisen har skrevet om saken.

President Joko Widodo har bedt parlamentet om å utsette avgjørelsen. Mange frykter at en slik lov vil ramme turistnæringen hardt, siden loven også skal gjelde for utlendinger. Særlig øya Bali lever godt av de mange turistene.

Det har vært store protester mot lovforslaget. Australske myndigheter advarer nå mot å reise til Indonesia inntil lovforslaget legges på is.

Problemer for turister og studenter

Loven vil kunne skape store problemer for turister. Professor Tim Lindsey fra Melbourne University er ekspert på indonesisk lov og islam. Han understreker at mange lover ikke blir fulgt opp, men risikoen er betydelig. Dessuten risikerer man å bli utsatt for utpressing av f.eks. korrupte politifolk.

Loven vil også få betydning for millioner av indonesere som bor sammen uten å være gift.

Ida Bagus Agung Partha Adnyane er sjef for reiseliv i Bali. Hun vil berolige:

– Vi er ikke bekymret. Loven krever at noen anmelder. Som reiselivsdestinasjon må vi også forholde oss til det som er normalt internasjonalt, og samboerskap er vanlig i mange land. Bali vil fortsatt ønske alle turister velkommen.

Så spørs det om like mange turister er villige til å ta sjansen på å legge ferien til Bali, hvis loven blir vedtatt. Også norske studenter kan rammes av den nye loven, siden det er en del som kombinerer Exphil med Bali-opphold.