Ilhan Omar (D-MN) på hjemmebane i Minnesota, under en tale i juli 2019. Foto: Kerem Yucel / AFP
Del saken

Ilhan Omar ble sammen med Rashida Tlaib historiens første muslimske kvinne i Kongressen da hun ble innvalgt for Minnesota i 2018.

Omar, som opprinnelig stammer fra Somalia, ble raskt en medieyndling. Hun regnes som en av de mest venstrevridde i Demokratene, og danner firkløveret «The Squad» sammen med andre radikale størrelser som nevnte Tlaib, Alexandria Ocasio-Cortez og Ayanna Pressley.

I sommer havnet «The Squad» i verdens søkelys etter at president Trump ba dem om å reise hjem til landene de kommer fra hvis de mislikte USA så mye. Utspillet førte til at en hel verden fordømte Trump som rasist.

Les også: Journalist hevder Ilhan Omar (D) var gift med sin egen bror

Privatlivet, ren såpeopera

Ilhan Omar har dessuten gjentatte ganger blitt anklaget for antisemittisme, og ble av den grunn nektet adgang til Israel. Men Omar får også medienes søkelys for sitt privatliv. Hun har tidligere blitt anklaget for bigami, svindel og for å ha vært gift med sin egen bror.

Nå anklages hun på nytt for misbruk av statlige midler i en pikant sak som omhandler skilsmisse og utroskap. Omar anklages for å ha overført over 200.000 dollar til en politisk konsulent hun angivelig har hatt et romantisk forhold til.

– Det ser på overflaten ut som at hun har brukt kampanjemidler til fordel for sin elsker, sier Tom Fitton til New York Post. Fitton leder den konservative gruppen Judicial Watch, som har bedt Kongressens etiske komité etterforske saken.

Ryktene stammer fra en pågående skilsmissesak. Dr. Beth Mynett påstår at hennes ektemann gjennom syv år, Tim Mynett, forlot henne og sønnen i april og begrunnet bruddet med at han var forelsket i Omar.

Det er uklart når det påståtte forholdet mellom Omar og Mynett skal ha startet. Men Omar har benyttet seg av Mynetts politiske konsulentbyrå siden 2018, og i denne perioden har hun overført 230.000 dollar til dette firmaet. 70.000 dollar er overført siden april 2019, siden Mynetts ekteskap gikk i oppløsning.

Ikke ulovlig, men uetisk

Bryson Morgan er ekspert i politisk jus og mener Omar ikke har gjort noe ulovlig:

– Det er ingen føderale forbud mot at en kandidat betaler familiemedlemmer eller romantiske partnere for tjenester utført for kandidatens politiske virksomhet, sier Morgan. Men han innrømmer samtidig at påstandene kan skape hodepine og at Omar er nødt til å forholde seg til anklagene.

Andre jurister understreker at selv om handlingene kan være lovlige, så reiser det politiske og etiske spørsmål og mistanke om nepotisme.

Omar benekter at hun har et romantisk forhold, og vil helst unngå flere samtaler om sitt privatliv. Hun ville heller ikke svare på spørsmål fra New York Post om saken.