Foto: NTB
Del saken

Nordmenn elsker kaffe. Så mye faktisk at av alle nordmenn over 18 år så drikkes det ifølge statistikk over fire kopper kaffe per person om dagen.

Men hva gjør vi stort sett med det som blir igjen, nemlig kaffegruten? De fleste kaster den, men her er noen gode grunner til ikke å gjøre dette.

Kaffe inneholder næringsstoffer som blant annet nitrogen, koffein og cellulose. Mindre enn én prosent av dette havner i kaffekoppen. Resten blir igjen i gruten.

Kaffegruten har også en ruglete konsistens som for eksempel er fin å bruke som skrubbemiddel både for huden din og enkelte redskaper.

Svart kaffe, sunt, godt og slankende. Bare husk å droppe sukker og melk! Shutterstock

Her er noen andre tips til hva du kan gjøre med kaffegrut:

Luktfrisker: Lukter det dårlig i kjøleskap eller under vasken? Sett inn en skål med kaffegrut, dette vil absorbere lukten.

Kompost: Bruk kaffegrut i kompostbingen. Gruten tilfører nitrogen og energi til komposteringsprosessen. Meitemarken elsker kaffegrut!

Dyrking: Dyrk smakfull og supersunn østerssopp.

Brunsnegler: Hold brunsneglen borte fra hagebedet – snegler, insekter og uønskede krypdyr liker ikke kaffegrut.

Striper i treverket: Mørke tremøbler med lyse skrapestriper i, kan få seg en rask oppfriskning med litt fuktig kaffegrut

Stinkende sko: Det anbefales også å forsøke kaffegrut for å friske opp odøren i ikke-så-velduftende sko. Tørket kaffegrut ,vel og merke.

Ovnsrens: Skal du fjerne aske fra peis eller ovn, kan du redusere støvplagen ved å legge våt kaffegrut på før du skuffer ut asken.

Kunst og håndverk: Vær kreativ med kaffegrut – bruk den i trolldeig og til å farge egg og papir.

Mat: Inviter en venn på kaffebeter – vend rødbeter i kaffegrut, bak i ovnen på 180 C i ca. to timer.

Informasjon er hentet fra: Gruten.no , Nytting kaffe / Dinside

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Men kanskje aller best er Kaffegrut å bruke som gjødsel i hagen og blomsterbed. Ifølge Mariell Klungtveit, hageekspert ved Selvåg Gartneri, vil kaffegruten kunne gjøre jorden mer fruktbar og næringsrik. Den holder også insekter og andre skadedyr borte fra å ødelegge blomstene dine.

– Lukten fra kaffegrut sies også å avskrekke skadelige insekter fra å forsyne seg av blomster og grønnsaker, sier hageeksperten.

Flere har sågar oppgitt at lukten fra kaffegrut holder katter borte, slik at de ikke legger fra seg avføringen sin i blomsterbedet ditt.

Så neste gang du drikker en kopp kaffe, ikke kast gruten men bruk den heller til noe nyttig.