Credit: NTB scanpix Fotograf: Kallestad, Gorm
Del saken

På julebord skjer det mye rart, og mange gjør ting de angrer veldig på etterpå. Det kan være blunking, krafsing og klåing, og flørtingen skrus opp mange hakk. Kvinneguiden kommer med noen tips om hva man absolutt ikke bør gjøre på julebordet.

1: Du trenger ikke oppføre deg som om du er i møte
Julebordet er fritid, ikke jobb. Det er meningen at man skal slappe av og kose seg på denne årlige festen. Men ha gjerne i bakhodet at du allerede mandag skal møte sjefen og kollegaene på jobb igjen.

2: Unngå seriøse samtaler om jobb
Julebordet er en uformell setting, og seriøse jobbrelaterte samtaler hører ikke hjemme der. Julebordet er heller ikke tid og sted for å ta opp konflikter eller uenighet. Hold deg heller litt unna den du er i konflikt med.
Det er heller ikke på sin plass og snakke om lønn eller karriere.

3: Pass på språk, antrekk og kroppskontakt
Første bud er å ikke drikke for mye. God kommunikasjon med andre er noe av det viktigste vi gjør på julebordet. Det er vanskelig å kommunisere godt med noen som er for fulle.

Pass på at du ikke krenker intimsonen til en kollega. Ikke klapp folk på håret, klem eller ta mer på dine kollegaer enn du vanligvis gjør på jobb.

4: Hold følelsene i sjakk
Førjulstiden er travel, og kombinert med alkohol kan bringe følelsene fram. Men julebordet er ikke stedet for voldsomme følelsesutbrudd. Dette gjelder selv om du er i dårlig humør.

Det er bedre å fokusere på hyggelige og positive ting. Unngå samtaleemner som kan føre til stor uenighet, slik som politikk, økonomi eller barneoppdragelse.

5: Pass på dette om du er ny på jobben
Er det ditt første julebord i ny jobb? Da er det greit om du holder litt igjen. Du trenger ikke være den som drar i gang drikkeleker eller runder med shots. Skulle du allikevel bomme litt, er det bare å troppe opp på jobb mandag, og be om unnskyldning til alle involverte.

Til slutt: det er ingen grunn til å grue seg til julebordet, som i de fleste tilfeller er en hyggelig opplevelse. Et godt siste tips er å passe på at du også prater med folk du ellers ikke har så mye kontakt med.