En norsk jente kan ikke hente sin forlovede til Norge. Hadde hun vært svensk så hadde alt vært greit. Illustrasjonsfoto: Pixabay
Del saken

Vennesla-jenta Ida Marie Rygg hadde planlagt et helnorsk bryllup på Hovden, men fordi hun er norsk får ikke hennes amerikanske forlovede lov til å komme til Norge.

– Nå sitter jeg her alene i den nye leiligheten vi skulle flyttet inn i, det er veldig kjedelig at han ikke kan komme til meg, sier Rygg.

Ifølge VG møtte Rygg Luke DeBoer da hun var utvekslingsstudent i USA i 2014-15. Paret har vært forlovet i to år. Men innreiseforbudet som følge av coronaviruset skaper problemer for paret.

Les også: Ni av ti kvinner finner en mann mer attraktiv dersom han er i et forhold

EØS

– EØS-borgere kan kun få besøk av sine nære familiemedlemmer som er EØS-borgere (ektefelle, samboer, mindreårige barn), men kan også få inn øvrige familiemedlemmer fra tredjeland, dersom de skal bosette seg her, skriver Camilla Torgersen, områdeleder for EØS og utvisningssaker i UDI i en e-post til VG.

Og norske statsborgere blir ikke regnet som EU/EØS-borgere av UDI.

– Det er jo helt ulogisk. Det er uforståelig at en svensk statsborger i Norge kan få sin ektefelle eller forlovede til Norge, men ikke norske statsborgere.

Paret skulle gifte seg 27. juni, men nå må planene endres. For bryllupet er utsatt på ubestemt tid.

– Jeg ville ha et ekte norsk bryllup i Setesdal med reinsdyr til middag og alt, forteller Rygg fortvilet.