Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay/
Del saken

Menn opplever ofte samlivsbrudd som overraskende, og flere kvinner forteller ofte om de samme årsakene til at de forlater forholdet.

Kommentarer hentet fra et Reddit-forum hvor kvinner forteller om hvorfor de forlot kjærestene sine er det mange av de samme årsakene som igjen.

«Jeg kjenner meg alene om ansvaret for barna. Jeg har kjent meg alene i ønsket om å prioritere forholdet.»

«Etter mange år med ALT ansvar for barn og hus, valgte jeg å gå. Ensomme kvelder år etter år ble for tøft, med en eksmann som valgte jobb fremfor kone og barn.»

Det er klart det finnes lignende forum hvor menn forteller hvorfor de gikk fra sin kjæreste, men faktum er følgende:

  • I to av tre tilfeller, er det kvinner som tar initiativ til bruddet. Menn uttrykker ofte overraskelse over kvinnens avgjørelse når hun bryter ut.
  • Mens kvinner sliter mest i forkant av bruddet, har menn det tøffere etterpå. Rundt en av tre skilte menn har psykiske problemer to år etter samlivsbruddet.
  • Det er fire ganger så vanlig med selvmord blant skilte menn som blant menn som lever i ekteskap.

Funnene er gjort av psykolog Frode Thuen, som er professor på Høgskolen på Vestlandet.

– Nøkkelen ligger hos mannen
Psykolog John Gottman, som sammen med kona Julie Gottman er ansett som verdens fremste forsker på samliv, mener det er mannen som sitter på den første nøkkelen til løsning.

Hvis mannen lærer seg å snakke om og håndtere sine og partnerens følelser, er mye løst, mener Gottman, som oppfordrer menn til å «fininnstille» seg på kvinners bølgelengde.

I stedet for å bagatellisere, overse eller gå raskt i løsnings-modus når en kvinne forteller om problemer og vonde følelser, oppfordrer Gottman menn i stedet til å gjøre følgende:

Vis oppmerksomhet. Snu deg mot henne fysisk. Lytt. Vis forståelse – uten å gå i forsvar. Vis empati.

Er det alene mannens ansvar?
Gottman har fått litt kritikk for å legge alt ansvaret over på menn. I boka hvor han presenterer forskningen, som heter «The Man’s Guide to Women», henvender han seg til menn med råd om hva de bør gjøre for å forstå kvinnen – og dermed bli lykkeligere i parforholdet sitt.

Thuen er enig med Gottman i at mannen må ta ansvar.

– Det er ingen tvil om at mannen må på banen. Han må være emosjonelt tilgjengelig og han må ta ansvar – for hus og hjem, men også for relasjonen, sier han til Nettavisen.