Winston Churchill, August 1, 1940. (AP Photo/British Official Photo)
Del saken

Winston Churchill og sigaren: dette er en av forrige århundres ikoniske bilder. I en gammel artikkel i Cigar Aficinado kom vi over en rekke morsomme anekdoter om Churchill og hans forhold til sigaren og alkoholen. Noen av disse vil vi gjengi her.

Churchill sies å ha røkt omtrent ti sigarer hver dag. En av hans tjenere, Roy Howells, skrev i sin bok Simply Churchill at han syns det var vanskelig å venne seg til at Churchill brukte like mye på sigarer i løpet av to dager som Howells tjente i uken.

Churchill og sigaren var uadskillelige. Han kunne gjøre ekstreme ting for å sørge for at han aldri måtte være foruten sin elskede sigar, selv i korte perioder.

Mens han var statsminister i 2. verdenskrig skulle Churchill en gang fly i en høyde som krevde at han brukte surstoffmaske. Churchill dro til flyplassen dagen før og fikk spesiallaget en maske som gjorde det mulig å røyke sigar med masken på. Slik kunne han nyte sin sigar i 15.000 fots høyde.

Ved en annen anledning var Churchill vertskap for en lunch til ære for Kong Ibn Saud av Saudi Arabia. Churchill har i sin selvbiografi beskrevet hvilke sosiale utfordringer som oppsto:

– Jeg hadde blitt fortalt at hverken røyking eller alkoholholdig drikke var tillatt i nærvær av Hans Kongelige Høyhet. Som vert tok jeg opp saken umiddelbart, og fortalte tolken at hvis Hans Majestets religion krever at han avstår fra røyking og alkohol, så må jeg påpeke at min religion holder det som et absolutt hellig rituale å røyke sigar og drikke alkohol før, under og etter alle måltider og i alle intervaller mellom måltidene.

Kongen aksepterte høflig Churchills posisjon.