Illustrasjonsbilde, Shutterstock
Del saken

De aller fleste par som går fra hverandre, har i lang tid forsøkt å redde forholdet.

Noen par innser etter hvert at de har det bedre fra hverandre, og velger å gå fra hverandre. Menn og kvinner oppgir ofte ulike grunner, skriver Side 2.

Side2 har spurt to samlivsterapeuter, Trine Huseby og Kate Elin Søyland, om de vanligste årsakene til at kvinner velger å gå fra mannen sin. At følelsene har forsvunnet er den årsaken kvinner oftest oppgir når de velger brudd. I disse tilfellene har det ofte gått lang tid uten at paret har klart å opprettholde den følelsesmessige nærheten. Disse kvinnene gir uttrykk for at de savner oppmerksomheten hans, fellesskap og gode samtaler, å være kjærester og å være nær – sånn som de var før, sier Trine Huseby.

Dårlig kommunikasjon over tid

Dårlig kommunikasjon over tid er en annen viktig årsak. Mange par sliter med kommunikasjonen i samlivet, og det trenger ikke være et godt tegn at de ikke krangler. Mangel på åpen dialog gjør at samlivsfloker eskalerer, og da har det gjerne pågått over år.

Kvinner i slike forhold har gjerne tatt opp vanskelige tema over tid, uten å få den reaksjonen hun ønsker. Mannens reaksjon kan ha vært å krangle i stedet for å lytte eller å bagatellisere det hun forsøker å ta opp, spesielt om han er konfliktsky. Dette kan skape fysisk og emosjonell kulde, og avstand i forholdet.

Mannen på sin side kan føle seg kritisert og lite verdsatt. Sextørke, overflatisk kommunikasjon og lite emosjonell nærhet preger samlivet – mens de utad gjerne kan de fremstå som det perfekte paret i vennegjengen. Hun er ensom bak den fine fasaden og lengter etter å bli sett og hørt forteller Side 2s eksperter.

En kamp om parterapi

For slike par kan det være en kamp å få komme til parterapi da han jo syns de har det «veldig bra» eller at «det er jo helt vanlige problemer som alle andre har» og mener at hun overreagerer.

– Det gjør hun imidlertid ikke – og en del slike par kommer dessverre for sent til parterapi, noe mange menn angrer bittert på. Kvinner som oppgir at de ønsker å avslutte samlivet, oppgir ofte at de ikke ser noen muligheter for at de skal få det til, og at de etter mange fremstøt og uinnfridde forventninger, har mistet håpet, sier Huseby.

Hvis kvinnen har opplevd å bli avvist i sitt forsøk på å snakke om problemene eller aktivt prøve å bedre forholdet, vil hun etter hvert gi opp. Hun føler seg ensom i tosomheten.
Noen kvinner opplever at mannen forholder seg til andre mennesker med større respekt og oppmerksomhet, noe som igjen forsterker følelsen av å bli tatt for gitt.