Foto: Frank May / NTB scanpix
Del saken

Sosiale medier er en underholdningsteknologi. Det gjør ikke barnet ditt smartere eller mer forberedt på det virkelige livet eller en fremtidig jobb.

Det er heller ikke nødvendig for sunn sosial utvikling, hevdes det i en artikkel i Psychology Today.

I artikkelen stilles det spørsmålstegn ved hvor sunt det er for tenåringer å bruke sosiale medier for mye, og det gis råd om hvordan foreldrene kan bidra til å redusere bruken

Sosiale medier er ren underholdning knyttet til en markedsføringsplattform som fisker frem biter av personlig informasjon og preferanser fra barnet ditt hver gang de bruker det, for ikke å nevne timer med sin tid og oppmerksomhet, mener skribenten i det faglige nettstedet, Victoria L. Dunckle.

Farlig vanedannende

Sosiale medier er en vanedannende form for skjermunderholdning. Og, som videospillavhengighet, kan tidlig bruk sette opp fremtidige avhengighetsmønstre og vaner, advarer hun.

Sosiale medier kan føre til at tenåringer mister forbindelsen med familien og i stedet ser på «venner» som grunnlag. Siden den kognitive hjernen fremdeles blir dannet, er behovet for at ungdommen din er festet til familien din like viktig nå som da de var yngre.

For mye bruk av sosiale medier representerer tapt potensial for tenåringer. Mens man kan argumentere for at det er visse fordeler med sosiale medier for tenåringer, er kostnadene svært høye i ungdomsårene når hjernens utvikling er i drift med topp ytelse for å lære nye ting.

Det er lett for tenåringer å kaste bort for mye av deres tid og for mye av hjernen i en digital verden. Vi vet fra mange studier at det er nesten umulig for dem å balansere alt, skriver forfatteren som er psykolog.

Hvordan kan bruken reduseres?

Men hva kan gjøres for å redusere tenåringenes bruk av sosiale medier på en forstandig og rolig måte? Victoria L. Dunckle gir noen råd:

Først må vi revurdere hva vi tillater barna våre å gjøre. Vi trenger å forstå verden av sosiale medier og hvordan tenåringer bruker det annerledes enn voksne, skriver hun og kommer med følgende tips:

Jo lengre foreldrene venter med å gi barna tilgang til sosiale medier, jo bedre vil tenåringen kunne bruke teknologi mer klokt, som en ung voksen.

Følg med på kontoene deres. Personvern for sosiale medier er en løgn: Ingenting er privat i den digitale verden, og det bør derfor ikke være privat for foreldrene.

Sørg for at personverninnstillingene er på plass, men vit at disse innstillingene kan gi deg en falsk følelse av sikkerhet. Oppfordre tenåringen til å ha private samtaler personlig eller via en muntlig telefonsamtale i stedet hvis de ikke vil at du skal lese det på sosiale medier.

Tilbringe mer tid sammen

Opprett kontoer som hele familien kan brukes sammen. Dette gjør at barn kan holde tritt med venner i et tryggere sosialt mediemiljø.

Tillat bare at tenårene bruker sine sosiale mediekontoer på hjemmedatamaskiner eller bærbare datamaskiner i vanlig visning, slik at de vil bruke det mindre.

Vet du hvor mye tid barnet ditt bruker på sosiale medier om dagen? spør psykologen. Vær oppmerksom på dette, og reduser hvor mye barnet ditt er på sosiale medier på alle plattformer, anbefaler hun.

Planlegg «ansikt til ansikt-tid» med vennene deres. Husk at de ikke trenger 842 venner; fire til seks gode venner er nok for sunn sosial utvikling. Hjelp dem å lære å planlegge ekte, personlige, sosiale sammenkomster som et forlat-telefoner-på-dørpartiet, en hjemmekino natt, bowling, brettspill, matlaging eller pizza.

Tilbring mer ekte ikke-teknisk tid sammen. Tenåringer som er sterkt knyttet til foreldrene og familiene, viser mer generell lykke og suksess i livet.