Emma Watson. Ung, smart, steinrik og irriterende. Foto: Billy Farrell/BFA/REX
Del saken

Janet Street-Porter irriterer seg over Emma Watson i et innlegg i Daily Mail. Hvorfor er Emma Watson så irriterende?

Janet husker når hun selv fylte tretti år. Det var ingen big deal. Hun var gift for andre gang, karrieren var i ferd med å ta av. Hun hadde jobbet knallhardt i 12 år.

Men Emma Watson, steinrik, smellvakker og verdensberømt, med en stor rolle i Harry Potter-filmene, fyller 30 år fylt av stress og angst. Hvorfor? spør Janet.

Hva er det som er så stressende med å ha nok penger for resten av livet? Hva er stressende med å være vakker OG intelligent? Watson har hatt en vellykket karriere siden hun var ni år gammel. Hun har tilgang til verdensledere, popstjerner og en hel verden av Harry Potter-fans.

Også Lorraine Kelly har beskrevet Watson som littegrann irriterende. Se f.eks. denne videoen:

I et intervju med Vogue beskriver Watson sin singeltilværelse som «self-partnered». Hun er partner med seg selv! Hva betyr det egentlig? Er begrepet «singel» kun for arbeiderklassen?

Hun sier at hun har møtt Laura Dern og Meryl Streep i aktivistrommet. Janet mistenker at sannheten er enklere:

– Gi meg en spypose, de utvekslet trolig noen Tweets.

Eller som når hun fikk historiens første kjønnsnøytrale MTV Award, for rollen som Belle i Beauty and the Beast. Watson annonserte da hvor stolt hun var av å være del av en film som feirer mangfold, alfabetisme, inkludering og glede.

– Og jeg som trodde det var en eventyrfilm! skriver Janet.

Emma Watson snakker til FN om feminisme, det er vanskelig å finne en tale med flere platityder. Men hun har overklasseaksent, hun er berømt og hun er vakker. Umiddelbart blir hun et ikon for feministene. Hun har jo besøkt Bangladesh, for en heltinne! Hun er til og med UN Global Goodwill Ambassador. Men hun avslører sin manglende forståelse for hva moderne feminisme egentlig består av.

Emma Watson har grunnlagt en bokklubb online, med «inspirerende bøker» som Vagina Monologues. Hun vil fremme lesing blant unge. Vel og bra, men steinrik som hun er, hvorfor åpner hun ikke noen biblioteker? Janet henviser til Dolly Parton, som faktisk hadde foreldre som ikke kunne lese.

Countrystjernen grunnla et bibliotek i Tennessee i 1995, med gratis bøker til fattige barn under fem år. Konseptet har senere spredd seg utover USA, Canada og Australia.

Janet Street-Porter snakker med sin frisør, som også er partner med seg selv, men som kaller det singel, hun er jo arbeider. Hva mener frisøren om Emma Watson? Svaret er to ord:

– Get lost!