Foto: Pixabay
Del saken

Høsten 2018 mistet matkritiker William Sitwell jobben som redaktør i Waitrose Food Magazine, på grunn av «hatefulle ytringer» mot veganere, skriver Vox.

Det startet med at en freelance-journalist foreslo å lage en serie artikler om plantebasert kosthold. Sitwell svarte i en epost, som umiddelbart ble spredt på sosiale medier:

– Hva med å lage en serie om å drepe veganere en etter en? Om hvordan man fanger veganere? Hvordan man kan forhøre de skikkelig? Avsløre hykleriet? Tvangsfore de med kjøtt? Tvinge dem til å spise biff og drikke rødvin?

Selene Nelson var den nevnte freelance-journalisten, og selv veganer. Hun ble sjokkert, og offentliggjorde eposten.

– Jeg har aldri sett noe lignende. Jeg har skrevet om kontroversielle spørsmål som dødsstraff, drapssaker og vold i hjemmet, men har aldri opplevd lignende reaksjoner til noen av mine artikler eller forslag, sier Selena.

Ba om unnskyldning 

Sitwell ba om unnskyldning, og mente at eposten var en dårlig spøk, og at han hadde respekt for veganere. Men det hjalp ikke, han mistet jobben.

Sitwell er ikke alene. Ifølge Matt Ball fra One Step for Animals, er «oppfattelsen av veganere mer negativt enn ateister, immigranter, homser og aseksuelle». Bare narkotikamisbrukere er mer mislikt enn veganere.

Den kjente (og nå avdøde) kokken Anthony Bourdain, som er kjent for bestselgeren Kokkejævler skrev en gang:

– Vegetarianere er fiender av alt som er godt og anstendig i den menneskelige ånd. De er som en Hisbollah-lignende utbryterfraksjon.

Hvorfor alt dette hatet?

Vox har noen teorier. For det første får veganere andre mennesker til å føre seg skyldige, siden de fleste av oss jo liker dyr. Veganere er dessuten en trussel mot status quo, og kulturelle endringer påfører mennesker angst.

Dessuten: Selv veganere innrømmer at de til tider kan være ganske irriterende.