Foto: Gorm Kallestad / NTB
Del saken

Trodde du at akevitt til julematen hjalp på forbrenningen? Det stemmer visstnok ikke.

At akevitt bedrer fordøyelsen når man spiser fet julemat er en velkjent påstand. Mytene om akevittens helsebringende egenskaper kommer fra gammelt av, da akevitt først og fremst ble brukt i medisinsk sammenheng, skriver Arcus i en pressemelding.

Tradisjon eller funksjon?

– Den tradisjonelle norske julematen har ofte kraftige smaker og mye fett. En kraftig, tradisjonell akevitt fungerer da som en smaksmessig kontrast til maten. Akevitten renser munnen og nullstiller smaksløkene før neste munnfull, noe som gir en bedre måltidsopplevelse, forteller Morten Thyregod Paulsen, smaksutvikler i Anora.

Akevitt skal angivelig serveres temperert (16-18 grader) og i tulipanglass, og man skal nippe til den i kombinasjon med maten. Øl hører med, og gjerne et glass vann.

– Til lettere juleretter vil jeg anbefale mildere akevitter som gir mer balanse og harmoni mellom mat og drikke. Generelt kan man si at smakene i norsk akevitt er skreddersydd til å passe sammen med øl og norsk julemat, sier Paulsen.

Akevitt til ribbe

Arcus mener akevitt er en «perfekt følgesvenn til ribba», og da gjerne en fatmodnet akevitt, som en juleakevitt.

Øl: Til akevitten og ribba anbefales det å ha et øl til. Gjerne en juleøl med et godt maltpreg, en bayertype eller en lettøl med litt smakskraft.

Akevitt til pinnekjøtt

Når man skal velge akevitt til pinnekjøtt så er det flere gode alternativer. Man kan godt velge en fatmodnet akevitt, dette komplementerer det «søte» tilbehøret som kålrabistabbe og poteter.

Man trenger en akevitt med litt kraft, mye smak og en høy alkoholprosent, mener Arcus. Velg en fatmodnet akevitt med tydelig fat- og krydderpreg, som er lagret i rundt 1-2 år og som er spesialtilpasset den norske tradisjonsrike julematen.

Akevitt til lutefisk

Også til lutefisk kan du drikke akevitt, og øl.

Lutefisken i seg selv er relativt nøytral i smak. Dermed er det tilbehøret som bestemmer hva man bør servere i akevittglasset. Med mye fett og kraftige smaker passer det med en fatmodnet akevitt og øl, drikke som håndterer alle smakene på en god måte.

Øl: Til lutefisk og akevitt anbefales det å ha et øl til. Gjerne en juleøl av den gode gamle sorten, som man får kjøpt på Vinmonopolet.

I motsetning til danske og svenske varianter, er norsk akevitt modnet i minst seks måneder på gamle sherryfat, noe som gjør smaken rundere og mer kompleks, mens alkoholen løser opp fettet og virker rensende i munnen. Et passende fatpreg, en stor andel krydder og rester av sherry fra eikefatet gjør at akevitt passer perfekt til tradisjonell norsk julemat, som er kraftig og fet, avslutter Arcus.