Illustrasjonsbilde. Pixabay. Foto: rexmedlen
Del saken

Mange har prøvd å røyke hasj, men bare noen blir avhengige. Hva skyldes dette? Forskning.no skrev om dette nylig, og de peker på flere årsaker til at noen ikke klarer å slutte.

Ifølge forskerne er det flere grunner til at noen lettere blir avhengige enn andre:

Hjernen: Hvis du prøver hasj og liker følelsen, vil bare tanken på hasj utløse et stoff i hjernen som heter dopamin. Dopamin er et signalstoff som gir en slags lykkefølelse. Dopamin kan også oppstå som følge av forelskelse og seksuell opphisselse. Dette øker trangen til å gjenta den positive opplevelsen.

Selvmedisinering: Psykiske problemer, eller problemer hjemme, på skolen eller på jobben, kan forsvinne når man ruser seg. Hvis man mangler andre metoder for å takle vanskeligheter, er risikoen for at rus blir det eneste som virker. Det store problemet er at dette kun er en midlertidig løsning. Med en gang rusen forsvinner kommer problemene tilbake, ofte enda sterkere enn før. Man er således på vei inn i en ond sirkel.

Venner: Ditt sosiale miljø har stor betydning. Hvis alle du møter i sosiale sammenhenger er positive til hasj, og gjerne bruker stoffet regelmessig selv, så øker dette selvsagt risikoen for at også du blir avhengig.

Oppsummert kan man si at avhengighet til hasj ikke er fysisk, men psykisk – det sitter i hjernen. Selv om skadevirkningene av cannabis er omstridt, og at stoffet brukes som medisin av enkelte (f.eks. de som slitter med posttraumatisk stressyndrom PTSD), og også brukes som smertebehandling av bl.a. kreftpasienter, så er det uansett få som er uenige i at selve avhengigheten er et problem for de som rammes.

Mange av de samme mekanismene kan brukes hvis man skal lete etter årsaker til avhengighet av andre rusmidler, som alkohol.