Både norske og danske vikinger etablerte seg på Irland. Illustrasjon, Shutterstock
Del saken

Da vikingene begynte å bosette seg i Irland på 900-tallet, ga de nordiske krigerne bokstavelig talt nytt liv til øya.

– Rundt år 700 gikk den irske befolkningen på mystisk vis inn i en nedgang, muligens pga. krig, hungersnød, pest eller politisk uro, forklarer Rowan McLaughlin, en av forskerne bak en ny undersøkelse som er beskrevet i The Independent.

– Vikingene bosatte seg i Irland under nedgangen på 900-tallet, og selv om de var få i antall så var de flinkere enn de lokale til å vokse som gruppe.

Forskerne har brukt rigorøse arkeologiske data og algoritmer for å lage en database over arkeologiske funn i Irlands, funn gjort i forbindelse med utbygging av blant annet motorveier.

Dataene viser en befolkningsnedgang fra år 700, som fortsatte inntil vikingene ankom og sørget for flere barn. Vikingene fikk barn med hverandre, men også med lokalbefolkningen, og mange irer bærer vikinggener i dag.

– Denne store databasen åpner opp helt nye perspektiver på fortiden som vi ikke kunne få tak i på noen annen måte, sier McLaughlin.

Emma Hannah var en av forfatterne bak studien, og mener analysen av en slik bredde av data gir nye muligheter til å forstå utviklingen over lengre tidsperioder:

– Nå som vi kjenner utviklingen i brede termer, kan vi på en bedre måte fokusere på detaljer i hverdagslivet.