Alt er lett når man er nyforelsket, men det blir vanskeligere etterhvert. Illustrasjonsbilde. Pixabay
Del saken

Lidenskap og seksualitet er ofte forbundet med nyforelskede, og spiller en intens rolle i starten av de fleste forhold.

Men ingen forventer at dette skal vare evig. Etter omlag et halvt år er det vanlig at forholdet endrer seg: Enten tar det slutt, eller så beveger det seg i en mer alvorlig retning med en dypere form for kjærlighet.

I dagens samfunn, hvor vi har datingapper og singellivet er så akseptert, er det blitt vanligere med såkalte seriemonogame forhold: Man tar det halve året med intens lidenskap og spenning, avslutter forholdet når hverdagen blir for påtrengende, og etter en kort pause er man i gang igjen.

Men mange er fortsatt på jakt etter den rette. Hvordan kan man få i pose og sekk? Er det mulig å bevare lidenskap og spenning i et trygt og langvarig forhold/ekteskap?

Psychology Today har noen eksempler på faresignaler vi kan se etter, og noen tips til tiltak som kan hjelpe oss gjennom små og store kriser i forholdet.

Krav om oppmerksomhet

I et nytt forhold er oppmerksomheten nesten konstant. Men når man merker at den ene parten begynner å kreve oppmerksomhet, som kan være tegn på at han/hun får for lite oppmerksomhet, så bør alarmen gå.

Da er det viktig at man snakker åpent om dette så tidlig som mulig, siden det ellers fører til misforståelser og usikkerhet. En usikker partner er lite tiltalende.

Finner feil hos hverandre

Etter noen måneder slutter uvaner og spesielle trekk å være tiltrekkende og sjarmerende, man opplever en snikende irritasjon. Samtidig er ingen mennesker perfekte, så hvis du stadig blir kritisert (enten verbalt eller ved kroppspråk) for dine særegenheter, så bør man ta tak i dette.

Forsøk å lytte til hverandre uten umiddelbart å gå i forsvarsposisjon. Gjør det klart for hverandre hvilke egenskaper dere kan endre på, og hvilke dere ikke er interessert i eller i stand til å gjøre noe med.

Forsvinningsnummer

Dette er når en eller begge partnere ikke kan gjøre rede for hverken planer eller hva de gjorde dagen før. Dette kan slite på tilliten i et forhold, og skape såkalt negative fantasier. Det hjelper lite å gå i forsvarsposisjon hvis du blir konfrontert med hvor du skal eller hvor du har vært.

Reelle spørsmål må møtes med ærlige svar. Det er ingenting galt med å ta en tur på byen med venner, eller å bare trenge litt tid for seg selv. Vær ærlig, be om aksept, og gi aksept til partneren for lignende behov. Så kan dere heller gjøre maks ut av tiden sammen, i stedet for å bruke den tiden på beskyldninger og krangling.

Tap av tålmodighet

Nyforelskede tåler alt. Etterhvert får vi mindre tålmodighet og toleranse. Hvis vi blir raskere irritert, alle uoverensstemmelser varer lenger og tiden mellom nye problemer stadig blir kortere, så er man i en dårlig spiral.

Nok en gang er kommunikasjon og oppmerksomhet nøkkelen. Snakk ut om hvorfor du blir irritert, ikke bare om at du er irritert. Forsøk å finn løsninger som begge parter kan akseptere.

Mindre energi

I startfasen utstråler par energi som kan smitte over på et helt rom (og noen ganger virke irriterende på omgivelsene). Men etterhvert mister man en del av denne energien, og de første gangene partneren din responderer negativt eller uinteressert på et energisk forslag fra din side kan være vanskelig.

Men alle forhold kan ikke kreve umiddelbar tilfredsstillelse hele tiden, det er umulig. Etterhvert kommer hverdagene, og noen av disse hverdagene vil oppleves som kjedelige og føre til en følelse av apati. Det er helt normalt!

Bare vær på vakt slik at øyeblikk av manglende energi ikke ender opp i reell mangel på interesse. Husk: Det er lettere for din partner å vise interesse for deg og ditt liv, hvis du faktisk selv sørger for å leve et interessant liv og være et interessant menneske.

Mindre kjærlighet

Den stormende forelskelsen varer sjelden lenge, men hvis du begynner å føle mindre omsorg, kjærlighet og vennskap med partneren så må dette tas på alvor. Hvis du alltid går eksternt med dine problemer (bestevenninner, foreldre etc) og ikke er interessert å være en del av løsningen for partnerens utfordringer,  er dette et tegn på et forhold på vei mot krise.

Ofte merkes dette først på det rent seksuelle, med avvisning og manglende seksuell interesse. Dette medfører igjen frustrasjon, sinne og fortvilelse, som bare forsterker den manglende tiltrekningen. Nok en ond sirkel altså.

I slike tilfeller, hvor en eller begge partnere blir stadig mer selvsentrerte, må man forsiktig forsøke å undersøke hva som trengs for å dytte forholdet tilbake på rett spor. Vær åpen, ærlig og ikke så mistenksom. Og hvis du først skal være selvsentrert så kan du sikkert evne å være selvkritisk, en sterkt undervurdert egenskap.

Hvis du tar hensyn til disse varselsignalene tidlig i forholdet, så slipper du mye ubehag senere. Dessuten er det mye bedre å oppdage uløselige konflikter tidlig, enn å skyve de i bakgrunnen helt til dere sitter der med to-tre unger, huslån, brustne drømmer og total mangel på gjensidig kjærlighet.