Et par nyter solnedgang, strand og en drink. Men det er ikke alltid ferien er så idyllisk. Foto: Shutterstock
Del saken

Mange ser på ferien som en mulighet til å gjenoppleve romantikk, intimitet og til å skape felles minner.

Det er en pause fra dagliglivets rutiner, og forventningene er ofte høye. Likevel er det mange par som ender opp med å krangle i ferien, og sensommeren er høysesong for samlivsbrudd, skriver KK.

– Et tema som ofte tas opp i terapirommet om sommeren er nettopp ferie, og hvordan ulike eller for høye forventninger gjør at en eller begge partene blir skuffet, sier psykolog og sexolog Ingrid Blessom.

Typiske årsaker til krangling er ulike forventninger, preferanser og ønsker for ferien. Dessuten er man sammen 24 timer i døgnet og får ingen pusterom fra hverandre, hverken fra partneren eller barna. Dette fører til at mange par avslutter ferien i terapi, eller endog samlivsbrudd.

Hvordan unngår man krangling?

Det er viktig at man avklarer forventningene på forhånd. Bli gjerne enige om at det er greit å gjøre ting hver for seg. Hvis en vil shoppe og en vil på stranda, så er det faktisk mulig at begge får viljen sin.

Blessom råder oss til å diskutere følgende punkter før avreise:

  • Ønsker dere å spise alle måltider ute?
  • Hvor mye tid ønsker dere å bruke på shopping eller museum?
  • Hvordan høyt skal aktivitetsnivået være?
  • Økonomi er viktig å diskutere i forkant av en ferie. Hvor mye ønsker dere å bruke på ferieturen?
  • Ønsker dere å bruke tid sammen med andre, eller ønsker dere primært å være dere to?

– Før man drar på ferie sammen er det viktig å snakke om dette, så man kjenner den andres preferanser. En god pekefingerregel er at kompromiss er nøkkelen til harmoni, sier Blessom.