Del saken

Hvordan bør foreldre gå frem for å få ungdommen til å gjøre husarbeid og andre oppgaver uten syting, klaging og masing?

Masing, klaging og tradisjonell ukelønn virker ikke alltid. Ungdommene har sjelden akutte behov, mat og klær får de som regel hjemme. Derfor fungerer ikke tradisjonell ukelønn så godt, mener psykologspesialist Line Marie Warholm i Stavanger Aftenblad.

«I likhet med meg har kanskje også du forsøkt deg på trikset med en liste på kjøleskapet? Med ulike arbeidsoppgaver og en sum ukepenger for hver gang de gjennomføres. «Kjempegod idé! Nå blir det ikke mer masing. Nå har barna fått motivasjon for å jobbe!», tenker vi.»

Men det fungerer ikke, nettopp fordi ungdommens behov for penger sjelden er desperat. Derfor foreslår Warholm at man snur regnestykket på hodet.

Tapsaversjon

«I stedet for å gi ukepenger hvis ungdommen gjør noe, kan du avtale faste oppgaver som skal gjøres hver uke og en fast sum med ukepenger. Dersom oppgavene ikke er gjennomført på tilfredsstillende vis, foretar du et trekk i ukelønnen

Poenget er enkelt: Motivasjonen for å tjene penger kan være lav. Men de aller fleste misliker å miste penger. Denne tapsaversjonen kan vi som foreldre utnytte.

For å gjøre dette enda mer effektivt, kan man utvide hvilke kostnader som skal dekkes av ukelønnen. Hvis de er avhengig av busskort, kan du legge dette inn i ukelønnen, slik at ungdommene selv må passe på å fornye månedskort e.l. i tide. Hva med utgifter til klær, frisør og trening?

Det er viktig at det får konsekvenser hvis oppgavene ikke utføres. Hvis dette medfører at ungdommen må droppe kinobesøk, frisørtime eller fest med vennene, så må du som foreldre absolutt IKKE bidra til å løse situasjonen. Slik lærer du de unge å forstå hvordan privat økonomi fungerer, og at økonomiske valg har konsekvenser.

Vil du drikke en kaffe latte på kafé tre ganger i uken, eller kjøpe ny jakke denne måneden? Vil du sykle til skolen for å spare penger på kollektivtransport?

«Dette virker kanskje brutalt. Men det er en god trening til voksenlivet. De får kjenne på konsekvensen av å jobbe eller ikke jobbe. Dette er mer effektivt enn at du blir sur og kjefter. Og mye mindre krevende for deg!»

Kort oppsummert:

  • Gi faste oppgaver og en fast sum i ukelønn
  • Gi trekk i lønnen dersom jobben ikke er gjort tilfredsstillende
  • Legg på et ekstra trekk for dårlig holdning!