Det finnes noen få i Hollywood som støtter Donald Trump. AP Photo/Evan Vucci,
Del saken

Etter at Trump ble valgt er det stadig flere i USA som setter politiske krav til sine potensielle partnere. I en artikkel fra juli 2017 skriver The Sacramento Bee at på de ulike nettdatingssidene er nå dine holdninger til Trump en av de sikreste måtene å finne – eller avvise – potensielle partnere.

Her noen eksempler på hva folk skriver for å presentere seg:

«Stemte du på Trump? Da er ikke jeg en mann for deg, det vil aldri fungere».

«Trump-tilhengere sveip videre, gå på rommet ditt og tenk på hva du har gjort».

«Hva jeg ser etter (…) først og fremst, noen som ikke stemte på Trump».

Samlivscoach Laurie Davis Edwards forteller at hun aldri har sett noe lignende:

«Dette er nok et eksempel på hvor massivt våre datingvaner har forandret seg de siste fire år, delvis på grunn av politikk, men også på grunn av teknologi».

Pew Research Center (PRC) rapporterer en del tall som viser utviklingen. Antall som bruker nettet for å treffe partnere har økt fra 11 % prosent til 15 %. For de mellom 18 og 24 år snakker vi om en tredobling på fire år.

70 % av de som regelmessig stemmer demokratisk er «redde» for det Republikanske partiet, i følge PRC. 63 % av republikanere sier det samme om Demokratene.

Politikken har flyttet inn på soverommet.

Shannon Lell skrev før valget en lang artikkel i The Washington Post om hvilke ulike metoder hun brukte å avvise de som dukket opp på date og viste seg å være positive til Trump:

«Viljestyrken jeg har vist i disse situasjonene har vært nesten heroisk (…) min personlige fremgangsmåte er: send korte meldinger, ha et kort møte, gå derfra. For noe mer har jeg ikke tid til. Jeg er travel! Jeg har barn! En karriere! Venner!»

Hun tillegger: «Jeg bruker ordet feminist i min bio. Det burde jo røyke ut Trump-tilhengere?»

Dette får meg til å tenke på boken Coming Apart av Charles Murray. Boken er et forsøk på å forklare økende ulikheter og økende splittelse mellom de ulike samfunnslag. Boken tar kun for seg den hvite befolkningen, nettopp for å unngå at alle hans teser blir avvist med rasisme i USA.

Meget kort kan man si at hans konklusjon er at utviklingen skyldes at mennesker fra ulike samfunnslag lever i helt forskjellige verdener, og knapt møter hverandre. Dette forsterker bare de allerede store forskjellene. Høytlønnede folk med bakgrunn fra de beste universitetene gifter seg som oftest med likesinnede. De bor i egne områder sammen med andre fra samme klasse. De trener, spiser sunn mat og har relativt stabile ekteskap. Barna går på de beste privatskolene.

Mens i den andre enden av skalaen er det i langt større grad single mødre som har ekstremt tøffe liv, det er flere brutte ekteskap, usunn mat, lite fysisk aktivitet og langt større problemer som følge av rusmisbruk. Og barna er overlatt til offentlige skoler av svært varierende kvalitet.

Så USA var et svært splittet og segregert land allerede. Nå ser det altså ut til at nettdating vil bidra til å øke denne splittelsen ytterligere.

Også i Norge ser vi gryende tendenser til noe lignende. Man kan tenke på forskjellene mellom skoler øst og vest i Oslo. Eller alle innvandrerbarn som vokser opp i fattigdom. Men også den politiske splittelsen er i kraftig vekst, og skjellsordene hagler i alle retninger.

Den norske aktøren sukker.no har merket seg utviklingen og skrevet om det nylig. De skriver langt klokere og empatisk enn man kanskje kunne forvente, og de konkluderer med at de håper å unngå amerikanske tilstander på det norske kjønnsmarkedet. Oppløftende i seg selv – spørsmålet er bare om det varer.