Foto: West Coast Surfer/Mood Board/REX
Del saken

Voksenrollen har i løpet av et par generasjoner endret seg radikalt. I gode gamledager var de voksnes fysikk som bestemte over barn. I dag er den metoden forbudt, og voksne må løse vanskeligheter på andre måter.

Frekke barn viser ikke foreldre respekt. Det er et velkjent problem, sier familieterapeut Frode Thuen til VG. Han er professor ved Høgskulen på Vestlandet og har sammen med den amerikanske professoren John Gottman skrevet boken «Hva er det jeg føler?» Den handler om barns følelser.

– Barn kan være utprøvende og krevende. Man kaller det gjerne frekk, men det som veldig ofte ligger bak er at de føler seg urettferdig behandlet eller misforstått, sier professor Thuen.

Les også: Ikke skrik og kjeft på barna!

Han sier at de voksne må forsøke i finne ut årsaken.. Det er en grunn til at de oppfører seg slik, sier han, og legger til at barn også reagerer om de ikke blir forstått eller hørt. Thuen mener at voksnes autoritet er avhengig av relasjonen, og at gode relasjoner reduserer uønsket atferd.

– Foreldre må møte barna på en mer lydhør og forståelsesfull måte. Da vil den type atferd som regel forsvinne, sier han, og gir et godt råd:

– Ikke bare angrip det frekke de sier, si heller «nå opplever jeg at du er opprørt. Hva handler det om?» Vær forståelsesfull for hva som ligger bak, og hjelp dem å uttrykke det det på en mer hensiktsmessig måte.

Les også: Studie fant at barn oppdratt uten religion var snillere og mer empatiske

De voksne må hjelpe barn med å håndtere følelsene sine, sier professoren, og tilføyer at det kalles emosjonstrening. Han forteller også at barn som har fått god emosjonstrening klarer seg bedre i livet.

Thuen sier at foreldre skal ikke overdrive forståelse, men at de bør sette seg inn i barnets reaksjonsmønster og spille på det i en positiv retning. Istedenfor å reagere med avvisning eller straff.