De fleste er lykkelige over et nyfødt barn. Men husk at det koster penger! Illustrasjonsbilde, Pixabay
Del saken

Hvor mye koster hvert barn deg? Tallet er kanskje høyere enn du tror.

«Statsminister Erna Solberg oppfordrer oss til og med til å få flere barn, men før du går i gang med et søsken til, kan det være greit å bli bevisst på regnestykket», skriver klikk.no.

Elling Martin Borgeraas er seniorforsker ved Oslo Met, og sier til klikk.no at man ikke har sikre tall på hvor mye barna koster. Han viser til SIFOs referansebudsjett som består av et vanlig, nøkternt norsk forbruksmønster på et nivå det skal være mulig å leve på.

1,4 millioner

– Det er høyest utgifter for barn i barnehage og i AKS-skolealder (1-4 klasse). Deretter synker utgiftsnivået frem til tenårene. Eldre tenåringer koster mer enn yngre, sier  Borgeraas. Han anslår at hvert barn koster foreldrene 1,4 millioner kroner fra de er født til de fyller 18 år.

– De store pengeslukene er kostnader forbundet med ferier, fritidsaktiviteter og ny teknologi, sier Borgeraas.

Mange barn elsker gaming. Da trengs utstyr, som kan være dyrt. Pixabay

Mye å spare

Magne Gundersen, kjent fra Luksusfellen, er enig at det er dyrt å få barn. Men det er mulig å spare mye:

– Ved å selge og kjøpe brukt, sparer både kjøper og selger penger, i tillegg til at det blir betydelig mer gunstig økonomisk å få riktig størrelse etter hvert som barna vokser, sier Gundersen.

Et annet problem er at barna gjerne kommer på et økonomisk ugunstig tidspunkt: Nybakte foreldre har gjerne høye boliglån, og har heller ikke nådd toppen av lønnsstigen.

Kostnadene endrer seg

Den Danske bank skrev om samme tema i 2018, og de understreker at kostnadene endrer seg med samfunnsutviklingen:

– Økende velstandsnivå i Norge gjør at foreldre i dag har mulighet til å bruke mer på barna sine enn tidligere. Det er ikke uvanlig i dag at barn på barneskolen har smarttelefon, nettbrett eller en dyr sykkel til flere tusen kroner, sa Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Selv «barneskirenn» koster penger. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Det er viktig å få oversikt, og et godt tips er å sette opp et budsjett og starte sparing tidlig til store kostnader som konfirmasjon, lappen og andre kostnader, både forutsette og uforutsette. Danske Bank gir noen tips:

Finn ut hva du bruker, sett opp budsjett
Her har mange banker løsninger som kan hjelpe deg.

Spar på matbudsjettet
Kutt ut impulskjøp, planlegg ukens middager og handle stort en til to ganger i uken.

Bli mer prisbevisst og se etter tilbud
Det er store prisforskjeller på varer som f. eks. toalettpapir, vaskemiddel, bleier, frukt og grønt.

Ellers er det mye å spare på å kutte ut unødvendig dyr kaffe eller lunsj på kafé. Prut på alle lån, forsikringer, telefon etc. Dropp treningssentre, tren ute, og dropp unødvendig shopping, arranger byttekveld med venner.

Tips til vordende foreldre

For dere som vet at dere skal bli foreldre, er det lurt å starte planleggingen tidlig. Følg med på bruktmarkedet, så sparer du tusenvis av kroner på dyrt babyutstyr.

Lag budsjett, se hvordan økonomien ser ut med de ekstra utgiftene et barn vil påføre familien, og finn ut hvor dere kan spare. Sjekk om familie og bekjente har overflødig utstyr dere kan ta over.

Og for Guds skyld: Ikke bruk kredittkort for å finansiere barnet!