Illustrasjonsbilde: Foto:Pixabay/ rawpixel
Del saken

Gang på gang får jeg bekreftet hvor kuet mange norske menn er. Med all respekt. Når dere forteller om alle disse kvinnene som ønsker å holde dere nede, bestemme over dere og feminisere dere, er dere i mine øyner ofre som ikke ønsker å selv bidra til en bedring av din egen situasjon.

Offermentaliteten er ikke særlig maskulint, og den er definitivt ikke attraktiv. Betyr dette at mishandlede menn skal ties, eller latterliggjøres? Selvsagt ikke. Det er faktisk slik at mange menn lever under uverdige forhold der de føler en forpliktelse til å bli for å verne om barna de har med sin partner.

Mange menn blir utsatt for systematisk partner vold, trakassering, psykisk mishandling og omsnuing av situasjonen. Man skal ikke bagatellisere at det i dag fins kvinner som fremstår samlet og harmoniske ute blant folk, samtidig som de forvandler seg til monstre når de kommer hjem. Veldig ofte skjuler menn den type vold fordi de er redde for å ikke bli trodd, eller fordi de ikke vil fremstå som lite maskuline. Det har min største sympati, og jeg har fokusert på tema tidligere.

Dette er ikke sammenlignbart med den bevisste situasjonen mange voksne menn velger å være i kun for å holde på husfreden. Er det vold inn i bilde enten psykisk eller fysisk, bør alle involverte søke raskt hjelp, eller helst forlate forholdet. ( https://www.hjelptilhjelp.no/Samliv-og-foreldre/tegnene-pa-at-du-lever-i-et-emosjonelt-misbrukende-forhold )

Jeg vil likevel rette en liten irritasjon mot den feminiserte mannen som mange ser ut til å syns synd på. Han er kneblet, dominert og feminisert. Xstra har tidligere publisert en interessant et gjesteinnlegg om ( https://xstra.no/pinglemannen-anno-2018/ ).

Kronikkforfatteren hevder at mange menn lever i ulykkelige forhold med en partner som for lengst har tatt styringen over livet deres. Han mener at samlivet har blitt rutinepreget, kjedelig og preget av dominans. Som for øvrig ikke er til mannens favør.

Pinglemannen anno 2018 er sin kvinners slave, en kuet mann uten noen form for selvbestemmelse over sitt liv, en pyse som må skrive en søknad for å være med sine mannlige kompiser. Kronikkforfatteren tok nok litt hardt i, men flere menn har i ettertid bekreftet at dette er en normal hverdag for dem.

Mange norske menn lever faktisk i forhold der de må be om lov for å være menn. Xstra la ut en liten spørreundersøkelse som skulle fastslå at den norske mannen var feminisert. Det mente våre lesere. På spørsmål om den norske mannen var feminisert, svarte 69% ja, 5% nei, 4 % svarte jeg vet ikke, 1% ikke i det hele tatt, og 21% til en viss grad. 2377 personer hadde svart på undersøkelsen. Denne kan vi ikke påstå er representativ for hele befolkningen, men den viser jo likevel indikasjon på hva resetts og xstras lesere mener.

Hvor ble det av vikingen?

Joda vi vil ha myke verdier. En mann som står i barrikadene med oss om likestilling, like rettigheter og like muligheter. En som liker barn, men som ikke oppfører seg som et. En generøs elsker, og en omsorgsfull far for våre barn.

Det betyr ikke at vi må kjempe mot hverandre for å vinne maskulinitetsprisen. Ei heller holde mannen nede for å komme oss opp igjen. Faktisk så trenger vi ikke å konkurrere for å bli synlige. Det feminine, og det maskuline er avhengig av hverandre for å kunne skinne. Det maskuline tenker beskyttelse, makt og styrke. Det feminine tar for seg følelser, også makt, styrke og relasjoner. Vi kan pendle mellom hverandres ståsteder, men bør aldri forsøke å utrydde den ene.

Menn og kvinner er forskjellige, og det bør vi være glade for. Smågutter og jenter bør få innføring i forskjellene våre. Det betyr ikke at gutter ikke kan leke med dukker og lære om omsorg, eller verdien av å ta vare på et annet menneske. Heller ikke at jenter ikke skal leke med togbane eller lære om verdien av å ha konkurranseinstinkt.

En harmonisk og lykkelig barndom forutsetter at barna nettopp får lov til å pendle mellom disse rollene. Men jeg blir ikke lei meg hvis mine gutter som for øvrig har både kjøkken og brannstasjon på sitt rom velger de mest «guttete» lekene. De får valget, og de velger det de syns er mest naturlig ettersom hvilket humør de er i. Men de skal likevel møte aksept for å velge det de velger uten at vi foreldre skal påtvinge gutter til å være mer «jentete» og selvsagt motsatt.

Er det slik i dag at den norske mannen må bli totalt feminisert og utslettet før vi kan si oss fornøyde?