Haugesund 20180818. Regissør Iram Haq ankommer lørdagens Amandaprisutdeling i Haugesund. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Del saken

Iram Haqs film «Hva vil folk si» er årets norske Oscar-kandidat. Filmen vant nylig fire Amanda-priser og er allerede vist på amerikanske kinoer.

– Dette er en historie jeg har vært redd for å fortelle, så for meg endelig å våge – og få så mange positive tilbakemeldinger, er overveldende, sa Iram Haq da det tirsdag ble klart at hennes film «Hva vil folk si» blir norsk kandidat i konkurransen om Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

Filmen hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i september 2017, før norsk premiere 6. oktober, og har gått på kino i USA siden midten av juli.

Iram Haqs debutfilm, «Jeg er din», var norsk Oscar-kandidat i 2013.

– Det blir nok lagt opp et litt annet løp denne gangen, siden vi nå har et ordentlig internasjonalt team bak oss. Forrige gang var vi bare ferskinger. Jeg kjenner bedre til hva vi går til denne gangen, sier Iram Haq til NTB.

Personlig film

«Hva vil folk si» handler om norsk-pakistanske Nisha som lever et dobbeltliv. Nisha er 16 år og balanserer mellom et norsk ungdomsliv med venner og gutter ute, og et mer tradisjonelt pakistansk familieliv hjemme. Når faren tar henne på fersken med kjæresten, kolliderer hennes to verdener brutalt.

Filmen er bare her hjemme sett av 126.000. Den har også turnert noen av verdens viktigste filmfestivaler og høstet mange publikumspriser.

– Iram Haq har med «Hva vil folk si» klart å gjøre sine personlige opplevelser til en film som har truffet publikum både i Norge og internasjonalt. Det er en sterk, velfortalt historie som man kan kjenne igjen i mange land og kulturer, og som gjør at filmen både skildrer sin norske samtid og når bredt ut i verden, sier Sindre Guldvog, leder av Oscar-komiteen og direktør for Norsk filminstitutt.

I begrunnelsen for å velge «Hva folk vil si», skriver Oscar-komiteen blant annet:

– Regissørens tidsmessig relevante beskrivelse av frihetsberøvelse gjennom sosial kontroll gjør at filmen angår mange overalt hvor folkeforflytninger skaper konflikter på tvers av religiøse, sosiale og genererasjonsbetingede forventninger.

Lang vei

Veien mot Oscar er lang. Det skal gås flere runder før de fem finalistene offentliggjøres 24. januar neste år. Selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 26. februar.

– Hvor viktig har det vært for Oscar-komiteen at filmen er vist på kinoer i USA, og at Iram Haq allerede har et godt kontaktnett med en amerikansk distributør og agent?

– Det er ett av mange momenter vi legger vekt på, men først og fremst velger vi en god film vi tror kan være interessant i denne konkurransen. Men det er ingen ulempe at man har et ankerfeste i det amerikanske markedet, sier Sindre Guldvog til NTB.

Totalt var hele 32 langfilmer mulige kandidater til det norske Oscar-kandidaturet. Tre ble kortlistet. Foruten «Hva vil folk si», var «Utøya 22. juli» i regi av Erik Poppe, og Tuva Novotnys «Blindsone» med i finaleheatet.

NTB–Trine Andersen