Foto: Julian Hamilton/REX
Del saken

Du har sikkert hørt om denne saken før. Det er nå over 12 år siden den nesten 4 år gamle jenta forsvant på mystisk vis fra hotellrommet på The Ocean Club i det lille tettstedet Praia da Luz i Algarve-regionen, sør i Portugal.

Saken utviklet seg til å bli den mest berømte forsvinningssaken i nyere tid, hvor den i likhet med 20 måneder gamle Charles Augustus Lindbergh Jr sin kidnappingssak i 1932, ble til en verdensomspennende nyhet. Barn forsvinner hele tiden, så hva gjør Maddie saken så spesiell?

Hovedgrunnen er nok at det finnes veldig mange teorier men ikke et eneste skikkelig bevis i saken. Madeleines foreldre, Gerry og Kate McCann, har høstet mye kritikk for deres rolle i det hele. Både for deres egen merkelige oppførsel i etterkant av forsvinningen og for å ha etterlatt 3 barn under 4 år alene i leiligheten de leide.

Saken er svært komplisert og inneholder mange faktorer, men den dreier seg i utgangspunktet om syv par som dro sammen til dette stedet i Portugal for et ferieopphold. Alle var småbarnsforeldre og alle spiste de middag sammen hver kveld i tapas restauranten som ligger i boligkomplekset  de leide i. Ingen av foreldrene hadde sørget for barnepass, men valgte å gå og sjekke barna sine ved jevne mellomrom, som oftest rundt hver halve time.

Noen av dem hevder å ha sett en mann bærende på et lite barn i tiden rett før Madeleine forsvant. Et øyenvitne mente sågar det var Gerry McCann han så, men ingen kidnapper er noengang blitt funnet eller identifisert. Det var også påfallende at det var ekteparet McCann som var overbevist om at Maddie måtte ha blitt kidnappet umiddelbart etter at de sa at hun hadde forsvunnet.

Teoriene har vært mange rundt saken i årene som har gått siden forsvinningen. Alt fra kidnapping til at de syv parene var med i en swingers/pedofil klubb, hvor Maddie skulle ha blitt seksuelt misbrukt, til at den lille jenta skulle ha dødd ved et uhell i leiligheten og at ekteparet hadde fått panikk, gjemt henne og deretter funnet på kidnappingsteorien.

Dette er det siste bildet av Madeleine McCann ifølge foreldrene. Det er tatt den 3 mai 2007, men ble ikke gitt til politiet før 24 mai samme år. Bildet viser Gerry McCann sammen med en av tvillingene og Madeleine helt til høyre i bildet. Foto: AFP/HO

Politiet i Portugal fant det påfallende at Kate McCann sa at vinduet var åpent og det så ut som noen hadde brutt seg inn i leiligheten, da vinduet i realiteten var lukket og ikke hadde noen form for skade. De eneste fingeravtrykkene som ble funnet på vinduet stammet også fra Kate McCann. En eventuell inntrenger hadde forøvrig bare kunne ha spasert rett inn da ekteparet McCann valgte å la ytterdøren være ulåst.

Scotland Yard ble etterhvert involvert i saken og ekteparet opprettet et fond som skulle sørge for at etterforskningen og letingen etter Madeleine fortsatte. Kate McCann skrev også en bok om saken som ble en bestselger. Kate og Gerry som begge jobber som leger, har fått mye kritikk for å manipulere media og politikere. Det er en allmenn oppfatning i MSM at noen har kidnappet lille Maddie og at foreldrene behøver all den hjelp og støtte de kan få.

Så langt har det ført til at saken står nøyaktig slik den gjorde den 3 mai 2007, nemlig helt uten resultater eller spor å gå etter. Det er verdt å merke seg at to spesialtrente likhunder, begge markerte i leiligheten som McCanns leide og i leiebilen som de leide noen uker etter forsvinningen. Når det portugisiske politiet avhørte både Kate og Gerry etter det funnet, dro de så fort de kunne tilbake til England. Kate hadde før dette sagt at de aldri skulle forlate Portugal før Madeleine var funnet.

Kate og Gerry McCann i TV-programmet «Daybreak» i England. Foto: Steve Meddle/REX

Kanskje burde mer av etterforskningen ha vært sentrert rundt ekteparet og deres bevegelser i tiden forut for og i etterkant av forsvinningen. Man skal aldri si aldri. Barn som har vært forsvunnet i mange mange år, har dukket opp igjen i andre tilfeller. Muligheten er jo der. Men etter all sannsynlighet er Madeleine død og vi får aldri vite hva som faktisk skjedde med den lille blonde jenta fra England.