. (Photo by ISSOUF SANOGO / AFP)
Del saken

Å holde seg tørrlagt for alkohol i januar er begynt å bli en tradisjon for enkelte pubmiljøer i Norge. Ikke bra for omsetningen til den faste stampuben, selvsagt. Men ikke å dumt for kroppen til gjestene.

Konseptet kalles Dry January, og oppsto egentlig i Storbritannia i 2013: en ideell gruppe kalt Alcohol Concern startet tradisjonen med målet om å skaffe penger for å bekjempe og til behandling, skriver Womens Health.

Trenden fanget oppmerksomhet og nå velger mange mennesker å delta i Dry January som en måte å bare drikke mindre eller tilbakestille etter en måned eller to på ferie.

Hva er fordelene med å holde deg tørrlagt i januar? Mange ting, i tillegg til å spare penger, blant annet bedre kvalitet på søvn og økte energinivåer.

– Det kan høres rart ut, siden de fleste av oss sannsynligvis raskt vil sove ut etter en kveld med mer alkohol enn vanlig, men for mye alkohol skrur egentlig med søvnstatusen, sier Brigitte Zeitlin, til Womens Health. Hun er eier av BZ Nutrition i New York City.

Hun legger til at etter at du har tatt noen drinker, får kroppen din ikke sjansen til å nå den dype søvnen som du trenger for å hjelpe kroppen din til å stresse ned, reparere og fylle seg selv for den kommende dagen.

Når du dropper alkoholen, vil du imidlertid ikke ha de søvnige, men rastløse nettene.

– Det vil faktisk øke din søvnhjelp, og du føler deg mer avslappet og energisk kommer morgen, sier Zeitlin.

Du kan også se en forbedring i huden din. Alkohol er et vanndrivende middel, noe som betyr at det kan få deg til å gå på toalettet oftere – og til slutt gjøre deg litt dehydrert, sier Zeitlin.  Dehydrering kan ta påvirke huden din på en ikke positiv måte.

En annen fordel som fremheves av Zeitlin er at hvis du skulle gjøre ingen andre endringer i kostholdet ditt (unntatt å kutte alkohol), vil du sannsynligvis gå ned i vekt.

– En alkoholholdig drikk er vanligvis 150 til 200 kalorier. Når vi drikker mye, pleier vi å spise mer enn vi trenger også, så det vil sannsynligvis hjelpe deg med å kutte ned på noen av de tankeløse overspisingene som vanligvis skjer etter den tredje (eller fjerde eller femte) runde med cocktailer.